ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβήτησε την καθαρή έξοδο ο Φίλης

Αμφισβήτησε την καθαρή έξοδο ο Φίλης
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από καθεστώς μνημονίων προχώρησε ο Νίκος Φίλης λίγη ώρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο έστελνε το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία απαλλαγής από την επιτροπεία.

Ο πρώην υπουργός, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επικαλέστηκε μελέτη για το χρέος, τονίζοντας ότι στα επίπεδα που έχει φτάσει απαιτείται κούρεμα. «Χωρίς ονομαστική απομείωση του χρέους σε ποσοστό 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του», είπε.

«Δεν είναι έξοδος αν δεν κουβεντιάσουμε πως πώς αυτή μπορεί να συνοδεύεται από σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και από πολιτικές που κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες», υπογράμμισε και ζήτησε να αποτυπωθούν οι πολιτικές αυτές στο σχέδιο που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Βγαίνουμε, αλλά με τι στόχους; Θα υπάρξει πολιτική σύγκλιση ή θα αυξηθεί η απόσταση; Είμαι προβληματισμένος, τι κάνουμε ακριβώς;», αναρωτήθηκε.

Ο κ. Φίλης «ξαναχτύπησε» λίγο αργότερα, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ που συνεδρίασε για την ανανέωση της θητείας του Προέδρου του ΝΑΤ, ζητώντας υπεύθυνες απαντήσεις από τον παριστάμενο υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο για το ύψος των νέων περικοπών στις συντάξεις από 1/1/2019. Αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τη συνεχιζόμενη απουσία ηγεσίας στον ΕΦΚΑ αλλά και αν έχει ενημερωθεί επισήμως η κυβέρνηση για την αμφισβήτηση της υπόστασης του ΕΦΚΑ από το ΣτΕ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός ζήτησε να πληροφορηθεί αν η περιουσία του ΝΑΤ θα αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ή το Υπερταμείο, γιατί όπως είπε αν αυτό γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ τότε όλα τα χρήματα θα καταλήξουν στην κάλυψη του χρέους.

Με τις απόψεις Φίλη συμφώνησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ομάδας των «53+» Μάκης Μπαλαούρας, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας απαντώντας, ισχυρίστηκε πως οι συντάξεις των ναυτικών αυξάνονται.

Σε ότι αφορά στην επικείμενη απόφαση του ΣτΕ είπε ότι βρίσκει εντελώς απίθανο το Ανώτατο Δικαστήριο να λέει ότι πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής εισφοράς. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα βγουν στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι γιατί με την επαναφορά του παλαιού συστήματος θα οδηγηθούν σε αφανισμό πολλές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Πετρόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ