ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα από την κυβέρνηση στους φορείς της Μυτιλήνης ενόψει Περιφερειακού

Μήνυμα από την κυβέρνηση στους φορείς της Μυτιλήνης ενόψει Περιφερειακού
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Το 14ο Περιφεριακό Συνέδριο που πρόκειται να διεξαχθεί στη Μυτιλήνη στις 2 και 3 Μαΐου προδιαγράφεται ίσως το δυσκολότερο όλων, αφού το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του νησιού, διαμαρτυρόμενο για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και για την αθέτηση των υποσχέσεων, όπως υποστηρίζουν, για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσε γενική απεργία, συλλαλητήριο και πορείες την Πέμπτη 3 Μαΐου, μέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, ίσως εντός της ημέρας, σε μήνυμα-πρόσκληση στους φορείς του νησιού να δώσουν το παρών στις εργασίες του συνεδρίου καθώς θεωρεί πως μόνο με το διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα πιεστικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως σε μια συγκυρία που η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτελεί καθημερινότητα, η κυβέρνηση προχωρά στην ενδυνάμωση των θεσμικών και αναπτυξιακών εργαλείων των νησιών μέσω του Περιφερειακού Συνεδρίου. Κατά συνέπεια, όπως υποστηρίζουν, η «εμφυλιοπολεμική» ρητορική και η πίεση προς την Περιφέρεια να μποϋκοτάρει τη διεξαγωγή του, δεν είναι αποδεκτή, πόσω μάλλον όταν το Συνέδριο είναι προς όφελός τους. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ δεν έχει ακόμη καταργηθεί μετά την παράταση που πήρε από την κυβέρνηση, κατά έξι μήνες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου, ως κάτι που μπορεί να εξεταστεί. Σχετικά με το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνουν πως καταγράφεται συμφόρηση στη Μόρια και εκτιμούν πως υπάρχει το ενδεχόμενο μη τήρησης της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας μετά και την αύξηση αφίξεων από τις αρχές του έτους.

Επιπλέον, βασικό μέλημα αποτελεί για την κυβέρνηση η ενίσχυση των νησιών λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν ενώ σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση περισσότερα από 100 έργα υλοποιούνται στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο μέσα από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, ύψους 102 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 69 έργα συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από άλλα προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας. Τα έργα αυτά αφορούν όλους τους τομείς: την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, την Υγεία και την Εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, καθώς και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Στην Αθήνα ο Άνχελ Γκουρία

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία τον οποίο πρόκειται να υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 14:00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο των οποίων ο ΓΓ του ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει την ετήσια οικονομική έρευνα του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey for Greece 2017).

Η τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ αναφέρεται στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Επίσης, αναλύει τις υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεις και συστήνει μια σειρά περαιτέρω δράσεων για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ