ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Σκληρό «ροκ» στη Βουλή – Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Υπόθεση Novartis: Σκληρό «ροκ» στη Βουλή – Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποχωρούν από τη συζήτηση μετά τις ομιλίες των προέδρων τους. 

Την αρχή έκανε το ΚΚΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά από την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και Νέα Δημοκρατία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία για πολιτικές μεθοδεύσεις. Η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» με το… καλημέρα, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα τόσο για το γεγονός ότι θα στηθούν 10 κάλπες όσο και για τα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το πρωί, από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία, έχουν δηλώσει πως θα λάβουν το λόγο οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Παναγιώτης Πικραμμένος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του.

Πολιτική σκευωρία κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική σκευωρία και απόπειρα να στηθεί παρακράτος στη Δικαιοσύνη κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρώντας μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Είναι πρωτοφανείς οι μεθοδεύσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και στήριξε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τα άλλα στελέχη του κόμματος που συκοφαντήθηκαν από την πλειοψηφία.

Κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της σκευωρίας που στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και διαμήνυσε ότι «σε αυτό το φιάσκο με τις 10 κάλπες της ντροπής εμείς δεν θα μείνουμε, μείνετε εσείς μαζί με τη Χρυσή Αυγή».

Η αποχώρηση της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που σχολίασε πως η ΝΔ «απέχει όχι της διαδικασίας, αλλά της ευθύνης».

Γεννηματά: Αυλαία μιας κακοστημένης παράστασης

«Σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακοστημένη κι εν τέλει κακοπαιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο. Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών. Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis.

Μίλησε για πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο συνιστά ομολογία της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. «Αφήστε τα παιχνίδια με τους θεσμούς, σταματήστε να προσβάλετε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών είναι όρος περιφρούρησης της Δημοκρατίας μας», είπε η κ. Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Μνημείο εκφυλισμού το πόρισμα της Novartis

«Το ΚΚΕ όπως έχει τονίσει δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες παρωδία για μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Συνεχίστε μόνοι σας. Το ΚΚΕ αποχωρεί από την ψηφοφορία», είπε ο κ. Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα για τη Novartis «μνημείο εκφυλισμού». Τόνισε πως ο Περισσός ζητούσε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την εξέταση όλων των εμπλεκομένων προσώπων και των προστατευόμενων μαρτύρων.

Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Σκοπιανό λέγοντας πως η συμφωνία που επιδιώκεται σε συνιστά πραγματική λύση, στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης για το αιματοκύλισμα στη Γάζα και αμφισβήτησε την καθαρή έξοδο τον Αύγουστο.

«Είναι μεγάλη απάτη ότι η έξοδος στις αγορές φέρνει τέλος λιτότητας», είπε.

Σαμαράς: Εσείς, λοιπόν, γι’ αυτά, θα πάτε σε Ειδικό Δικαστήριο

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση ήρθε ο Αντώνης Σαμαράς που διαμήνυσε ότι θα φθάσει την υπόθεση αυτή μέχρι τέλους, ώστε να αποκαλυφθεί η σκευωρία.

«Σε ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι το έγκλημα της “σκευωρίας” για το οποίο εγώ σας εγκαλώ, υπάγεται στέρεα στη δικαιοδοσία της Βουλής – και βεβαίως, και της επόμενης Βουλής. Εσείς, λοιπόν, γι’ αυτά, θα πάτε σε Ειδικό Δικαστήριο! Μην ανησυχείτε…», είπε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία και πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει την αθωότητά του, είναι η παραπομπή όλων όσοι ευθύνονται για τη σκευωρία εις βάρος του. «Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς… Όπως λέτε κι εσείς: Αυτό «είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη», είπε.

Πικραμμένος: Δεν έχω καμία σχέση με το σκάνδαλο

Για ακόμη μια φορά, ο Παναγιώτης Πικραμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το «αποκαλούμενο σκάνδαλο της Novartis».

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Επεσήμανε δε, ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να εξετάσει την υπόθεση, αλλά η επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης και πως αν η υπόθεση συρθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ενισχυθεί η άποψη ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.

Στουρνάρας: Φοβήθηκαν την αλήθεια και την αποκάλυψη της σκευωρίας

«Φοβήθηκαν στην αλήθεια και την αποκάλυψη της σκευωρίας», είπε με τη σειρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για τη στάση της πλειοψηφίας και τόνισε ότι έπρεπε η Βουλή και η Προανακριτική Επιτροπή να ψάξει και εξετάσει τα πάντα.

«Η πλειοψηφία σήκωσε ψηλά τα χέρια και παραδόθηκε στη συκοφαντία», ανέφερε και χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή ως τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. Είπε ότι δέχθηκε δυσφήμιση η χώρα με την ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου για τον ίδιο και την υπόθεση αυτή και επιτέθηκε στο σύμβουλο του πρωθυπουργού για αναφορές στην υπόθεση που ρίχνουν νερό στο μύλο φασιζόντων μορφωμάτων.

Λυκουρέντζος: Άδικο και ανήθικο πολιτικοί να βρίσκονται υπό την αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε «άδικο» και ανήθικο» πολιτικοί που υπηρέτησαν το δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα να βρίσκονται υπό την αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων και ζήτησε να εξεταστεί αποκλειστικά και ως μεμονωμένη η περίπτωση του από ειδική επιτροπή βάσει του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος.

Επέμεινε ακόμη, πως ως υπουργός Υγείας δεν είχε αρμοδιότητα για την φαρμακευτική πολιτική και πως ουδεμία απόφαση υπέγραψε για τιμολόγηση φαρμάκων ή για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Γ. Κουτρουμάνης: Είμαι απολύτως καθαρός

«Είμαι απολύτως καθαρός, πεντακάθαρος και δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταχειρίστηκε ανέντιμες και ανήθικες μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα μας μείνει ρετσινιά επειδή εσείς δεν θέλετε να διερευνήσετε την υπόθεση;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόχληση Σαλμά για τις 10 κάλπες

Την ενόχλησή του για το γεγονός ότι θα στηθούν 10 κάλπες εξέφρασε στην ομιλία του ο Μάριος Σαλμάς και απαντώντας στην πλειοψηφία που υποστηρίζει ότι το ίδιο έγινε και στην υπόθεση του Βατοπεδίου, είπε πως τότε υπήρξε διερεύνηση της υπόθεσης. Απέρριψε δε, ότι με τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας ζημίωσε το δημόσιο και ωφέλησε τη Novartis.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ