ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

Η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία
EUROKINISSI

Σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στην οικονομία. 

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος της επικεφαλής της ΔΗΣΥ η οποία είχε ζητήσει τη διενέργεια συζήτησης ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αλ. Τσίπρας: Εσείς βάλατε τη χώρα στο μνημόνιο, εμείς θα τη βγάλουμε

Στην πρώτη του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια τον Αύγουστο και κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι κάποιοι προσεύχονται για παράταση του μνημονίου.

«Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτό το τούνελ. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο». «Βαδίζουμε προς την έξοδο από την κρίση. Τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής και μέρος αυτών των μέτρων καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και μέρους των ΜΜΕ», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στο επόμενο Eurogroup θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος αλλά και το καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας και υπογράμμισε ότι «οι καταστροφολόγοι απογοητεύτηκαν και θα συνεχίσουν να απογοητεύονται τις επόμενες εβδομάδες».

Αναφορικά με την εποπτεία σημείωσε πως «είναι μία διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Δεν αντιστοιχεί σε αυτό για το οποίο κάποιοι προσεύχονται καθημερινά, την επέκταση των μνημονίων».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι η πολιτική τους ήταν το «βάστα ΔΝΤ» και αυτή έχει χάσει.

«Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες την κριτική σας; Πώς να πάρουν σοβαρά μία πολιτική δύναμη που εδώ και μία τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και τονίζοντας πως «είσαστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει η τέταρτη σαν να μη σας ενδιαφέρει η πραγματικότητα».

«Ο Μητσοτάκης θα μνημονεύεται ως ο αρχηγός που μετέτρεψε μία ιστορική παράταξη σε κόμμα διαμαρτυρίας, καταστροφολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων του λαού. Αλλά θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους».

Φ. Γεννηματά: Ζητώ εκλογές γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύεται επικίνδυνη

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ζητά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα - γιατί είναι δικό σας μνημόνιο - οδηγεί σε νέα επιτήρηση. Ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους που την οδηγούν σε αυτό το αίτημα.

«Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαού. Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας», εξήγησε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ζητώ εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποδεικνύεται επικίνδυνη και στα εθνικά θέματα».

K. Μητσοτάκης: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

Ξεκινώντας από τα ζητήματα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με τη βία. «Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι χάιδευε τους Αγανακτισμένους.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «σήμερα τη συζήτηση σκεπάζει η βία κατά του Γιάννη Μπουτάρη και η επίθεση κατά του ΣτΕ. Επίθεση από τη μία σε έναν εκλεγμένο δήμαρχο και από την άλλη σε ένα από τα ανώτατα όργανα της δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια διπλό χτύπημα στο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται να ζει σε ένα ασφαλές κράτος».

«Η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή και απόλυτη χωρίς αστερίσκους. Αυτό πράξαμε ως ένα εθνικά υπεύθυνο κόμμα από την πρώτη στιγμή», είπε και τόνισε πως είναι «καιρός κ.Τσίπρα να καταδικάσετε τις κρεμάλες των αγανακτισμένων που νομιμοποιήσατε, να ζητήσετε συγνώμη για τις διχαστικές φράσεις σας "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν". Είναι αποτέλεσμα της δική σας αριστερής ιδεοληψίας να διαχωρίζετε τη βία σε αυτή των ακροδεξιών και σε αυτή του συγκεντρωμένου πλήθους».

«Εάν ήταν συγκεντρωμένο πλήθος θα νομιμοποιούνταν να επιτεθούν στο Μπουτάρη; Η βία είναι μία. Όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια».

Αναφορικά με την «καθαρή έξοδο» ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τις θέσεις της κυβέρνησης «παραμύθι» σημειώνοντας πως η καθαρή έξοδος είναι όσο αληθινή ήταν το θα «σκίσουμε τα μνημόνια».

Όσον αφορά το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές, ασυγχώρητες γενικότητες και κάποιες λίγες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα χρειάζεται κοστολογημένο πρόγραμμα και όχι ολιστικές αερολογίες», είπε κρίνοντας το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε.

«Το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο, απλώς μεταλλάσσεται», διαπίστωσε και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ήταν παρών στην αίθουσα, να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Πόσο νερό βάλατε και σε τι κρασί;». «Υποψιάζομαι ότι εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις, που θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας που θα μας συνοδεύει για χρόνια. Από χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο που ζητούσατε το 2015, πήγαμε στο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση».

Ε. Τσακαλώτος: Έφεραν τα μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν κανέναν και τώρα ζητούν εκλογές


«Σχεδόν έχουμε καταλήξει για το πώς θα είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν λίγες ημέρες, έχουμε ένα μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχουμε καταλήξει πως θα είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση», σημείωσε και άφησε, παράλληλα, αιχμές κατά ΜΜΕ που «στηρίζουν», όπως είπε, την αντιπολίτευση.

«Ήρθε το ΔΝΤ και δεν είπε να έρθει πιο μπροστά το αφορολόγητο. Αλλά, έχουμε και δημοσιονομικό χώρο. Με το δημοσιονομικό χώρο αποφασίσαμε να αλλάξουμε την ισορροπία προσλήψεων αποχωρήσεων από το δημόσιο. Αλήθεια το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ είναι σε αυτό με εμάς ή τη ΝΔ; Θέλουμε ένα δημόσιο που θα έχει αρκετούς γιατρούς και καθηγητές;

tsakalwtos

«Δεν ξέρετε ότι διαπραγματευόμαστε μία ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι πιστοληπτική γραμμή στήριξης;».

Ο υπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τους πως δεν ρώτησαν κανέναν όταν έφεραν το ΔΝΤ και υπέγραφαν τα πρώτα μνημόνια της χώρας, όμως τώρα ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

Κουτσούμπας: Κυβέρνηση – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος

Σφοδρή επίθεση εναντίον τόσο της κυβέρνησης όσο και κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το αναπτυξιακό σχέδιο.

«Δεν δικαιούνται η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να σας επικρίνουν εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, διαγκωνίζεστε σε δημοσιονομικές πολιτικές, έχετε κοινό τόπο με τη ΝΔ», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Είστε, δυστυχώς, "una faccia una razza"».

«Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική διαπραγμάτευση, γιατί υπάρχουν δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα του μεγάλου κεφαλαίου και η Ελλάδα των εργαζόμενων. Χρειάζεται πολιτικό θράσος για να μιλά κανείς για το τέλος της επιτροπείας. Γιατί η Ελλάδα αφενός υπάγεται στους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ, αφετέρου είναι γνωστό ότι υπάρχει αυξημένη εποπτεία για τα κράτη μέλη που έχουν δανειστεί από τον ESM», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε

«Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε. Ο τόπος θέλει: προτεραιότητες, νέα μυαλά, ταχύτητα, μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, μέτωπο στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό, απελευθέρωση από το κομματικό κράτος-δυνάστη», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, σημείωσε πως «τα βίντεο και όσα μου είπε ο Μπουτάρης, αποδεικνύουν ότι υπήρχε αρχηγός, "μαύρος" αρχηγός και συντονισμός».

Σχετικά με το Σκοπιανό ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε πως «εάν ο Ζάεφ τολμήσει, εμείς δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία».

stavros

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, παρέθεσε αναλυτικά τις σελίδες και τις παραγράφους που ήθελε σχολιάσει. «Στη σελίδα 11 του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, παραδέχεστε κ.Τσίπρα, ότι οι φόροι είναι υψηλοί. Θα περίμενε κανείς να δεσμευτείτε έστω και για μία μείωση ενός φόρου. Αντί γι’ αυτό, βάζετε το υψηλότερο ψηφιακό χαράτσι στην Ευρώπη στα κινητά και στους υπολογιστές

Λεβέντης: Η χώρα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, άσκησε δριμεία κριτική στο Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία.

«Η Φώφη Γεννηματά προκάλεσε τη συζήτηση και θέλει να παίξει το κόμμα της ρόλο στο μέλλον. Έχουν ζητήσει στο κόμμα της συγνώμη για αυτά που έχουν κάνει; Μία μεταπολίτευση διαβρωμένη πέρα για πέρα» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα του, την ίδια στιγμή που του πήρε τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του» ενώ για την ΝΔ υποστήριξε ότι τώρα θέλει συνέταιρο το Κίνημα Αλλαγής για να γίνει κυβέρνηση. «Πρώτα τους κατηγορήσατε και μετά συμπράξατε» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ