ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων το ονοματολογικό

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων το ονοματολογικό
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην πολιτική σκηνή η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανεβάζουν τους τόνους ενόψει της ενημέρωσης του πρωθυπουργού την Παρασκευή.

Με τη Νέα Δημοκρατία να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής -χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν θα αφορά την κυβέρνηση ή τον Νίκο Κοτζιά- και τα στελέχη της να «πυροβολούν» κατά ριπάς τη συμφωνία, οι τόνοι ανέβηκαν από νωρίς το πρωί.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας του παρέμβαση ώστε η συμφωνία για το ονοματολογικό να έρθει στη Βουλή πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο «γαλάζιος» πρόεδρος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «δεσμεύει τη χώρα σε μία πραγματικότητα που αργότερα δεν θα μπορεί να αλλάξει» και τόνισε πως δεν έχει την «πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει», σχόλιο που έκανε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως «είναι βαθιά προβληματική», γιατί, όπως είπε, «εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα».

Με τη σειρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό», εξαπολύοντας δριμεία επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός. Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του Ελληνικού λαού. Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου», αναφέρεται στη σκληρή ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού.

«Πυρά» Μαξίμου κατά Σαμαρά

Η απάντηση στην επίθεση Σαμαρά από πλευράς της κυβέρνησης ήρθε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ», ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.

Τονιζόταν δε, πως «το ατόπημα» του κ. Σαμαρά «είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου».

Στο «στόχαστρο» του Μαξίμου βρέθηκαν και τα περί κατάθεσης πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας. Σε δεύτερη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις.

«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις» υπογραμμίζει εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Νωρίτερα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σχολιάσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής, εάν διαφωνεί.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής», είπε σε συνέντευξή του.

Βούτσης για Σκοπιανό: Δεν χωρούν τακτικισμοί και προσχηματικές αιτιάσεις

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή. «Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων. Θα ακολουθήσουν δευτερολογίες και θα τριτολογήσει ο πρωθυπουργός».

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε, επίσης, να γίνει ένας διάλογος «επί της ουσίας» και να αποφευχθούν οι τακτικισμοί.

«Είναι ό,τι χειρότερο για τόσο σοβαρά θέματα, στο κατώφλι της επίλυσής τους, να γίνεται διαχείριση για τακτικούς λόγους και προσχηματικές αιτιάσεις. Κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Στο καίριο ζήτημα, αν στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα υπάρχει πλέον επισήμως και διεθνώς αναγνωρισμένος -και από τη χώρα μας- ο όρος "Μακεδονία", ελπίζω να υπάρχει ξεκάθαρη στάση από όλα τα κόμματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ