ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

Live Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης, με τους πολιτικούς αρχηγούς να παίρνουν το λόγο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, από την οποία θα απουσιάζει το ΚΚΕ.

Το «θερμόμετρο» χτύπησε κόκκινο το μεσημέρι του Σαββάτου όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι ντροπιαστική και απείλησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι "θα λογοδοτήσει".

O κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την κυβέρνηση "ηθικά και πολιτικά ασπόνδυλη" και την κατηγόρησε ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό με μόνο στόχο να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία. "Παραμένουμε μια γροθιά, ενωμένοι, στηρίζω τον μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη" σημείωσε.

4485457


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αναφέρθηκε επίσης στα γεγονότα του 1991 λέγοντας ότι στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ «όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει Κροατία και Σλοβενία, εγώ έθεσα τρεις όρους και πέτυχα τη μη αναγνώριση ενός κράτους που θα είχε αλυτρωτισμό. Υπάρχουν και ζωντανά ντοκουμέντα: Η στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Δεν ήταν λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν ήταν ακροδεξιός ο Ανδρέας Παπανδρέου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Εγώ υποστηρίζω ακόμη ότι το όνομα είναι πράγματι όχημα αλυτρωτισμού», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Τις ενστάσεις μας για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκε και ο ΟΗΕ το 1993, υποχρέωσαν τη χώρα να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα το όνομά της. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί παρόλο που είχαν πετύχει διεθνή αναγνώριση από 140 χώρες, ενδιαφέρονταν για το πώς θα τους αναγνωρίσουμε εμείς. Γιατί εμείς θα νομιμοποιούσαμε ή δεν θα νομιμοποιούσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Κανένα κόμμα δεν το νομιμοποίησε, μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα», συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ποτέ δεν έχει δεχτεί όνομα με τον όρο Μακεδονία και υποστήριξε ότι από τη μία βρίσκονται όσοι ποτέ δεν συνθηκολόγησαν και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που τα «έδωσε όλα».

«Η νεολαία σας στα Σκόπια ζητούσε να αναγνωριστούν ως Μακεδονία και διαδήλωναν μαζί όχι με το κόμμα του Ζάεφ, αλλά με τον Γκρουέφσκι και τον Ιβάνοφ».

Τζανακόπουλος: Απολογητικός ο Σαμαράς

Απολογητική χαρακτήρισε την ομιλία Σαμαρά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκφράζοντας την άποψη ότι αποτέλεσε μια άκομψη συγνώμη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννηγια την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993.

«Ταλέντο στη διάσπαση δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Σαμαράς», ανέφερε και έστρεψε τα πυρά του κατά του προέδρου της ΝΔ ότι φέρει ακέραια και ολοκληρωτικά την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή με τον Μπαρμπαρούση.

«Τρέφετε το τέρας του εθνικισμού, όταν η ΝΔ μιλά για προδοσία η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για την ανάγκη πραξικοπήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Την οργή του για τις κατηγορίες που εκτοξεύει η κυβέρνηση κατά της ΝΔ, εξέφρασε σε παρέμβασή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Θα μπορούσα να θυμίσω τι έγινε στην πάνω και κάτω πλατεία και πως ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή ενώθηκαν για να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι μέρες είναι κρίσιμες και όλοι να καταλάβουμε πάνω απ’ όλα είναι η δημοκρατία και η πατρίδα», είπε.

Κόντρα για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα σημειώθηκε άγρια κόντρα για την απόφαση του Αρείου Πάγου ανάμεσα στους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Γιώργο Κατρούγκαλο με τον Μάκη Βορίδη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι εκείνη η απόφαση αφορούσε την ύπαρξη ή μη της μακεδονικής γλώσσας και ότι η χάραξη εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων.

Με σημεία της απόφασης που -όπως είπε- ο όρος Μακεδονία είναι όρος ιστορικός και γεωγραφικός και όχι εθνολογικός και ότι Μακεδόνες ονομάζονται οι κάτοικοι της γνωστής αρχαίας Μακεδονίας, απάντησε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ. «Γιατί δεν τα διαβάζετε όλα αυτά κ. Παπαγγελόπουλε, σας αρέσει η παραπλάνηση;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

«Αν είχαμε απόφαση αμετάκλητη που έλυνε το θέμα, γιατί να μην την κάνουμε εκτελεστή να τη στείλουμε στα Σκόπια και να μην διαπραγματευόμαστε;», σχολίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι η παρελθούσα απόφαση του Αρείου Πάγου αφορούσε ένα κατεξοχήν νομικό θέμα και ότι τα δικαστήρια δεν θα πρέπει να αποφασίζουν για την ιστορία και την εξωτερική πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ