ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό και εσείς κ. Τσίπρα τα δίνετε όλα

Σαμαράς: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό και εσείς κ. Τσίπρα τα δίνετε όλα

Σφοδρή επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι ντροπιαστική και απείλησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι "θα λογοδοτήσει".

O κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την κυβέρνηση "ηθικά και πολιτικά ασπόνδυλη" και την κατηγόρησε ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό με μόνο στόχο να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία. "Παραμένουμε μια γροθιά, ενωμένοι, στηρίζω τον μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη" σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στα γεγονότα του 1991 λέγοντας ότι το συμβούλιο ΥΠΕΞ «όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει Κροατία και Σλοβενία, εγώ έθεσα τρεις όρους και πέτυχα τη μη αναγνώριση ενός κράτους που θα είχε αλυτρωτισμό. Υπάρχουν και ζωντανά ντοκουμέντα: Η στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Δεν ήταν λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν ήταν ακροδεξιος ο Ανδρέας Παπανδρέου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Εγώ υποστηρίζω ακόμη ότι το όνομα είναι πράγματι όχημα αλυτρωτισμού», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Τις ενστάσεις μας για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκε και ο ΟΗΕ το 1993, υποχρέωσαν τη χώρα να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα το όνομά της. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί παρόλο που είχαν πετύχει διεθνή αναγνώριση από 140 χώρες, ενδιαφέρονταν για το πώς θα τους αναγνωρίσουμε εμείς. Γιατί εμείς θα νομιμοποιούσαμε ή δεν θα νομιμοποιούσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Κανένα κόμμα δεν το νομιμοποίησε, μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα», συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ποτέ δεν έχει δεχτεί όνομα με τον όρο Μακεδονία και υποστήριξε ότι από τη μία βρίσκονται όσοι ποτέ δεν συνθηκολόγησαν και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που τα «έδωσε όλα».

«Η νεολαία σας στα Σκόπια ζητούσε να αναγνωριστούν ως Μακεδονία και διαδήλωναν μαζί όχι με το κόμμα του Ζάεφ, αλλά με τον Γκρουέφσκι και τον Ιβάνοφ».

«Αναγνωρίζετε μακεδονική εθνότητα. Θα έχουν τριπλή ονομασία. Διεθνώς θα λέγονται Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και στο εσωτερικό τους θα λέγονται Μακεδόνες. Εμπεδώνεται ο αλυτρωτισμός γιατί η συμφωνία λέει αυτό που έλεγαν και οι ίδιοι ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Οι Βούλγαροι ποτέ δεν αναγνώρισαν μακεδονικό έθνος, γλώσσα ή ταυτότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλγαρία προειδοποίησε να μην υπάρξουν πιέσεις μελλοντικά για αλλαγή συνόρων. Δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται στα Βαλκάνια», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Παρακάμψατε το ελληνικό βέτο, αλλά δεν λύσατε κανένα πρόβλημα. Δημιουργείτε τετελεσμένα ενάντια στη θέληση των Ελλήνων», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας την επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν δικαιούται να κρίνει ανοιχτά ζητήματα. Οταν παίρνει θεση κακώς εκφράζει τη συμφωνία του με μία συμφωνία που μονο ο Τσίπρας ήξερε εκείνη τη στιγμή»

Τέλος, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει τη συμφωνία με το στυλό που θα του δώσει ο Πάνος Καμμένος και τη χαρακτήρισε ντροπιαστική προειδοποιόντας:
"Θα λογοδοτήσετε"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ