ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ποντάρει σε συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για να «απεγκλωβιστεί» από την Ειδομένη

Η κυβέρνηση ποντάρει σε συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για να «απεγκλωβιστεί» από την Ειδομένη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπραμε τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν (Serzh Sargsyan), την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, αφετηρία μιας εβδομάδας όπου κρίνονται σχεδόν τα πάντα στο ζήτημα του προσφυγικού EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της υπέρβασης των γραφειοκρατικών διαδικασιών θέτει επί τάπητος η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό πρόβλημα.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα τονίστηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες της δημιουργίας των κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς στην κυβέρνηση υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση πως σταδιακά όσοι βρίσκονται στην Ειδομένη θα αρχίσουν να την εγκαταλείπουν και να επιστρέφουν προς την νότια Ελλάδα.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται η δημιουργία camps που θα φιλοξενήσουν «προσωρινά» όπως επισημαίνει αρμόδια κυβερνητική πηγή τους πρόσφυγες, ενώ γύρω από αυτά θα αρχίσει και η λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών κυρίως υγειονομικών για την υποστήριξη των φιλοξενούμενων.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση να φροντίσει ώστε να ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια που προορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την χώρα μας για την ανθρωπιστική κρίση διαπιστώνοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για την απελευθέρωση της χρηματοδότησης είναι μεγάλος και πρέπει να περιοριστεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες και ευελπιστεί ότι τελικώς θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία ούτως ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να αρχίσει η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός που πιέζεται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωρίζει την κρισιμότητα της Συνόδου αφού από τις αποφάσεις της-εφόσον αυτές καταστούν δυνατές- θα κριθεί και η εξέλιξη του προσφυγικού στην χώρα μας. Ο κίνδυνος των χωρών της Βίσεγκραντ παραμένει υπαρκτός, όπως επίσης και η πιθανότητα να «στραβώσει» κάτι στην συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας εφόσον η Άγκυρα εξακολουθήσει να ζητάει ανταλλάγματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν επί της παρούσης. Άλλωστε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία θεωρούν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς όταν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ