ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απαντά ο Νίκος Τόσκας για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Τι απαντά ο Νίκος Τόσκας για τα επεισόδια στην Ειδομένη
Αστυνομικοί της πΓΔΜ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη REUTERS/Alexandros Avramidis

Δεν πέρασαν σκοπιανές δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Ειδομένη, απάντησε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Όπως ξεκαθάρισε, τα χθεσινά επεισόδια στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ σημειώθηκαν μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται στο σημείο και των αρχών της γειτονικής χώρας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πρόσφυγες άνοιξαν τρύπα στον σκοπιανό φράχτη, μέσα από την οποία οι σκοπιανοί αστυνομικοί έριξαν τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι πέρασαν σε ελληνικό έδαφος.

Οι σκοπιανοί χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία, τόνισε ο Νίκος Τόσκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στην τακτική των ελληνικών δυνάμεων ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι έκαναν σωστές κινήσεις. "Έχω μάθει να βλέπω και λίγο στο μέλλον. Οι σημερινοί δαρμένοι αν δεν προσέξουμε μπορεί να είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές".

Σε ότι αφορά το τεράστιο πρόβλημα με τους 13.000 ανθρώπους που βρίσκονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα το μεγαλύτερο μέρος του θα έχει λυθεί.

Δεν θέλουμε να φτιάξουμε στην Ειδομένη ένα νέο Καλαί, σημείωσε ο Νίκος Τόσκας, λέγοντας πως ήδη φτιάχνονται χώροι από το υπουργείο Άμυνας όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ερωτηθείς για τον ρόλο των ΜΚΟ, ο κ. Τόσκας διευκρίνισε πως «θέλουμε να υπάρχει υποστήριξη από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν θα πρέπει να θίγουν κυριαρχικά θέματα ή να δρουν παράνομα».

Τόσο η Ειδομένη όσο και ο Πειραιάς, τα δύο σημεία όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά το προσφυγικό, πρόκειται να αποσυμφορηθούν σύντομα, τόνισε ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά έκανε γνωστό πως έχει ήδη εντοπιστεί ο άνδρας που επιχείρησε να χτυπήσει δημοσιογράφο με σιδηρόβεργα.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ειδομένη

ΥΠΕΞ: Δύο διαβήματα για τα περιστατικά βίας στην Ειδομένη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ