ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ειδομένη

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ειδομένη
REUTERS/Stoyan Nenov

Πολεμικές σκηνές έζησε χθες η Ειδομένη καθώς η αστυνομία της ΠΓΔΜ αντιμετώπισε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιχείρησαν να μπουν στο έδαφός της με απίστευτη σκληρότητα και βαναυσότητα. Εκτεταμένη χρήση χημικών, πλαστικές σφαίρες και ελικόπτερα συνέθεταν το σκηνικό της έντασης που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 200 τραυματίες, ορισμένοι εξ αυτών σοβαρά. 

Δυνάμεις της ΠΓΔΜ, μάλιστα, φέρεται να πέρασαν στο ελληνικό έδαφος ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση τους Αθήνας που εξέδωσε δύο αυστηρά διαβήματα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνει παραβίαση του ελληνικού εδάφους.

Η αντίδραση της Αθήνας

Δύο αυστηρά διαβήματα έκανε ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, με αφορμή τα σημερινά απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη.

Ο Πρέσβης κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Σε προφορικό διάβημα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για όσα έγιναν στην Ειδομένη προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ζητηθεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα διμερής συνάντηση με τον ομόλογό του.

Τη χρήση βίας κατά προσφύγων από τις σκοπιανές αρχές καταδίκασε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργου Κυρίτσης. Ο κ. Κυρίτσης απηύθυνε και μήνυμα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τι λένε οι Σκοπιανοί

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Σκοπίων τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Επιπλέον, οι Αρχές της ΠΓΔΜ κατηγόρησαν την Αθήνα ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να μην ξεκινήσει η ένταση.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωναν ότι ομάδες προσφύγων επιχείρησαν να κόψουν σε τρία διαφορετικά σημεία τον φράχτη με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της χώρας να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Επιπλέον, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι 15 αστυνομικοί της χώρας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Το χρονικό των επεισοδίων

Πρωτοφανή σε έκταση και βιαιότητα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Κυριακής στην Ειδομένη μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών των Σκοπίων μπροστά από τον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν κατά μήκος 500 μέτρων και από διάφορα σημεία τον φράχτη που χωρίζει την Ελλάδα από τα Σκόπια, με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να επιχειρούν να τους απωθήσουν, κάνοντας όμως εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ακόμα και πλαστικών σφαιρών.

Μάλιστα η χρήση τους ήταν αδιάκριτη, δίχως μέριμνα για τις οικογένειες ενώ τα χημικά έπεσαν μέσα στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες άνθρωποι μάτωσαν και γυναίκες λυποθύμησαν, με την ατμόσφαιρα να είναι κυριολεκτικά αποπνικτική. Αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Αστυνομικοί μάλιστα φέρονται να πέρασαν για ελάχιστα μέτρα τον φράχτη και μάλιστα σε παράταξη μάχης για να απωθήσουν τους πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες από τη μεριά τους μαζί με αλληλέγγυους πέταξαν πέτρες κατά των ανδρών της αστυνομίας των Σκοπίων, ενώ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA κατέστρεψαν αυτοκίνητο των σκοπιανών αρχών αλλά και ένα σημείο του φράχτη.

Η ένταση φαίνεται ότι πυροδοτήθηκε από το μήνυμα απόρριψης του αίτηματος για άνοιγμα συνόρων που μετέφερε πενταμελής ομάδα προσφύγων στις χιλιάδες ατόμων που περίμεναν στη σιδηρογρομική γραμμή. Οι σκοπιανές αρχές επέμειναν ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα η σύρραξη να γενικευτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι για την έκρηξη βίας στην Ειδομένη υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι από τις τάξεις των αλληλέγγυων που από χθες ξεκίνησαν προσπάθεια να πείσουν τους μετανάστες να προχωρήσουν μαζικά προς τα σύνορα.

Μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί -σύμφωνα με τα όσα εκτιμά η αστυνομία- δεν μένουν καν στην Ελλάδα και καταφθάνουν στα σύνορα με ξένα διαβατήρια.

Φαίνεται μάλιστα ότι η έρευνα έχει προχωρήσει και η αστυνομία έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα που γίνεται προσπάθεια πλέον να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό.

Διεθνής Αμνηστία: Σύπτωμα ευρωπαϊκής ασθένειας η Ειδομένη

Από την πλευρά του ο αν. διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Γκαουρί βαν Γκούλικ ανέφερε γλαφυρά στη DW: «Συγκρούσεις, δακρυγόνα, απογοήτευση στην Ειδομένη. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας ασθένειας της ΕΕ, που την καθισυά ανήμπορη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Όσο δεν προσφέρεται λύση στους ανθρώπους αυτούς, ένας δρόμος προς την ασφάλεια και όσο υποχρεούνται να κοιμούνται στις λάσπες τα πράγματα θα γίνουν μόνο χειρότερα. Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει άμεσα μετεγκατάσταση στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρέπει να μείνουν στο μεσοδιάστημα σε αξιοπρεπή καταλύματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ