ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου για την έκβαση του σημερινού Eurogroup

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου για την έκβαση του σημερινού Eurogroup
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έχοντας στην "φαρέτρα" του την "αναίμακτη" ψήφιση των δύο νομοσχεδίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στο κρίσιμο σημερινό Eurogroup. Προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι θα κλείσει το θέμα του πακέτου των 5.4 δισ. και πως θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για το χρέος.

Στηνκυβέρνηση θεωρούν ότι ο υπουργός Οικονομικών θα καθήσει ενισχυμένος στο τραπέζι του Eurogroup καθώς η Αθήνα, μετά και την ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού, έχει υλοποιήσει όλα τα συμφωνηθέντα και πλέον "η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών".

Νωρίτερα το πρωί, θα συνεδριάσει το Euroworking Group με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη ενώ το Υπουργείο Οικονομικών "βλέπει" καταρχήν συμφωνία στα περιεχόμενα της αξιολόγησης που αφορούν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τους έμμεσους φόρους, κ.λπ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που απομένει πλέον είναι να συμφωνηθεί ο μηχανισμός αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος καθώς η Αθήνα έχει αποστείλει την προτασή της επί της οποίας θα γίνει και η σημερινή συζήτηση.

Χαμηλές προσδοκίες

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, η κυβέρνηση κρατά χαμηλά τον πήχη ως προς το πακέτο των προληπτικών μέτρων που αξιώνει το ΔΝΤ, δεδομένου ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Για την ακρίβεια, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα κρατήσει το Ταμείο μέσα στο πρόγραμμα, χωρίς να έχει συναινέσει στο θέμα της απομείωσης του χρέους. Εικάζουν δε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν απορρίπτει το αίτημα για ψήφιση μέτρων -ρεζέρβα ύψους 3,6 δισ ευρώ ακριβώς για να ικανοποιήσει μία από τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Γενικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, πιστεύει, όμως, ότι δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση την οποία τοποθετεί χρονικά για τις 24 Μαϊου.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση και φυσικά αυτό να γίνει προτού μπει ο Ιούνιος ακριβώς γιατί δεν επιθυμεί να ξυπνήσουν μνήμες του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Αλέξης Τσίπρας βιάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο που επικαλέστηκε χθες από το βήμα της Βουλής και θέλει την κυβέρνηση να περνά τη χώρα σε μία περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης με στήριξη της ανταγωνιστικότητας και προστασία της εργασίας.

Μίλησε, δε, για δυνατότητα αύξησης μισθών και κοινωνικών δαπανών με την πρώτη ευκαιρία, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκλεισε σενάρια εκλογών

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του ανέφερε πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο όσα έχει υποσχεθεί με άξονα το παράλληλο πρόγραμμα.

Εμμέσως πλην σαφώς, λοιπόν, ο πρωθυπουργός προσπάθησε τονώνοντας την ψυχολογία των βουλευτών του, να κλείσει και όλα τα σενάρια περί εκλογών ή δημοψηφίσματος, στέλνοντας το μήνυμα πως το κυβερνητικό σχέδιο μετά την αξιολόγηση έχει ως επίκεντρο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέου πλούτου με στήριξη πάντα των πιο αδύναμων.

Φυσικά, αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό για να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις στο υπουργικό συμβούλιο και να δώσει νέα πνοή στο σχήμα που θα προκύψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ