ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ.Τζανακόπουλος: Συμφωνία στο Eurogroup αν Σόιμπλε και ΔΝΤ γίνουν ρεαλιστές

Δ.Τζανακόπουλος: Συμφωνία στο Eurogroup αν Σόιμπλε και ΔΝΤ γίνουν ρεαλιστές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την επιστροφή στον ρεαλισμό από μέρους του ΔΝΤ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις 20 Φεβρουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η επίσκεψη του επιτρόπου της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα την Τετάρτη, δεν συνοδεύτηκε με νέα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή ότι η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα» συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος και επεσήμανε πως ο Πιέρ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα νούμερα.

«Έχουμε κάνει όσα βήματα απαιτούνται. Από εδώ και στο εξής βήματα πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας και υποστήριξε πως η κυβέρνηση αναμένει οι δανειστές να υιοθετήσουν την πραγματικότητα των αριθμών και να προβούν σε πιο αξιόπιστες προβλέψεις.

«Περιμένουμε από τον κ. Σόιμπλε να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε και χαρακτήρισε δειλή την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν περί αναθεώρησης των στοιχείων για τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος τόνισε πως στόχος της κυβερνητικής προσπάθειας είναι «ούτε ένα ευρώ μέτρων επιπλέον λιτότητας» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως αν ήταν μέρος της κυβέρνησης θα εφάρμοζε «άλλα τόσα μέτρα, όπως έχει πει ο Άδωνις».

«Τόσο από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη παραμονή των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων όσο και από τη συνάντηση με Μοσκοβισί προκύπτει ένα συμπέρασμα: Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Μέχρι χθες ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση κι έλεγαν ότι θέλουν εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας υπερτόνισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως το παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί 75 λεπτά, περιέχει μέτρα λιτότητας, γιαυτό το αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν το παρουσιάζει στους πολίτες. «Συμφωνεί με απαιτήσεις για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος; Υιοθετεί τις θέσεις του ΔΝΤ ή της Κομισιόν;», διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ