ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Φίλης: Προγραμματική συνεργασία με το Κέντρο

Ν. Φίλης: Προγραμματική συνεργασία με το Κέντρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητήσει προγραμματικές συνεργασίες με τον χώρο του κέντρου και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, μία εβδομάδα μετά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προκάλεσε αίσθηση, επανέρχεται και υποστηρίζει ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έγινε αναγκαστικά και για συγκυριακούς λόγους «σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό καθόριζε η αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Σύμφωνα, με το κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, η αντίθεση αυτή έχει πλέον ξεθωριάσει και πλέον στο προσκήνιο επανέρχεται η αντίθεση ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και το κράτος πρόνοιας. Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει –άμεσα αλλά όχι βιαστικά- να αναζητήσει προγραμματικές συνεργασίες με τον χώρο του Κέντρου, όπως σημειώνει.

Επιπλέον, ο Νίκος Φίλης καλεί την κυβέρνηση να μην ασχολείται μόνο με τη διαπραγμάτευση και να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες για «κρίσιμα λαϊκά προβλήματα». Επισημαίνει, πάντως την αναγκαιότητα να κλείσει η αξιολόγηση και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ακόμα και τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλά γοα την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης διότι ελλοχεύει κίνδυνος για τη σταθερότητα της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης ζητά εκλογές».

Εξοπλιστικά προγράμματα και «μητέρες αρχηγών κράτους»

Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την αντίδρασή του για τα δημοσιεύματα περί εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κ. Φίλης σημειώνει: «Πριν από δύο μήνες ψηφίσαμε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2017. Σε αυτόν προβλεπόταν ότι οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα θα διαμορφωθούν στα 475 εκατ. ευρώ.... ξαφνικά ακούμε για εξοπλισμούς δύο δισ. Που αποφασίστηκαν; Και Μάλιστα σε περίοδο σκληρής λιτότητας;»

Τέλος, ο πρώην υπουργός Παιδείας επιτίθεται στον Πάνο Καμμένο σημειώνοντας σκωπτικά: «Ακούω ότι μετά τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας θα έρθουν κι αυτά της Αγίας Ελένης με τιμές αρχηγού κράτους. Βέβαια, η Αγία Ελένη υπήρξε μητέρα αρχηγού κράτους, ίσως λοιπόν θα έπρεπε να καθιερώσουμε τιμές... μητέρας αρχηγού κράτους »

Διαβάστε επίσης

Καμμένος σε Φίλη: Ευχαρίστως αποχωρούμε από την κυβέρνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ