ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών για την 21η Απριλίου

Τα μηνύματα των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών για την 21η Απριλίου
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ φωτογραφία αρχείου

Τα μηνύματά τους στέλνουν οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

«Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές, σε χρόνια δύσκολα. Σε μια Ευρώπη που συνθλίβεται από πολιτικές λιτότητας, από τον στυγνό κι απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό», σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία», σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε

«Πέρασε κιόλας μισός αιώνας από τη σκοτεινή νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, μια νύχτα που κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια αφήνοντας πίσω της εφιάλτες, καταστροφές, και την τραγωδία της Κύπρου.

50 χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε.

Θυμόμαστε τους ακατάλυτους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία.

Τιμούμε τους αγωνιστές της Αριστεράς καθώς και όλους τους αγωνιστές κι όλες τις αγωνίστριες της δημοκρατίας, που δεν δίστασαν, δεν φοβήθηκαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά, αντίθετα, υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις αξίες και τα ύψιστα ιδανικά.

Αλλά, πάνω από όλα, συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές, σε χρόνια δύσκολα. Σε μια Ευρώπη που συνθλίβεται από πολιτικές λιτότητας, από τον στυγνό κι απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος η ακροδεξιά, οι εθνικισμοί, η ξενοφοβία, ακόμα και οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η παραδειγματική αντίσταση του ελληνικού λαού στην μαύρη επταετία, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη, εφόδιο και φάρος φωτεινός για τις σύγχρονες μάχες».

Μητσοτάκης: Δεν ξεχνάμε

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter, σημείωσε πως δεν ξεχνάμε την ημέρα εκείνη και πως η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία.

«21 Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε. Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα», έγραψε χαρακτηριστικά.

ΑΝΕΛ: Κυρίαρχο το πρόταγμα υπέρ της Ελευθερίας

«Πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα ομάδας συνταγματαρχών και την επιβολή επταετούς δικτατορίας, η οποία κατέρρευσε μέσα σε συνθήκες που οδήγησαν στο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής σχεδόν της μισής Κύπρου, ένα είναι βέβαιο: Ότι στη συνείδηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων έχει εμπεδωθεί και πλέον κυριαρχεί το πρόταγμα υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα πρόταγμα του οποίου η σημασία είναι ανυπολόγιστη». Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Είναι αλήθεια ότι οι ενεργοί πολίτες είναι εκείνοι που δίνουν με τη στάση τους το νόημα σε κάθε ιστορική στιγμή», προσθέτει η κ. Παπαδοπούλου και επισημαίνει: «Στις σημερινές ιδιαίτερα κρίσιμες ιστορικές στιγμές που ζει ο Ελληνισμός, χρέος όλων μας -και πρωτίστως του πολιτικού κόσμου- είναι με σοβαρότητα να διαφυλάξουμε αυτό το πρόταγμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για την όσο το δυνατό ταχύτερη έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια και παράλληλα να μην επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του φασισμού να απαξιώνουν συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και να καπηλεύονται τις αξίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού για Δημοκρατία, οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο».

Γεννηματά: Ο λαϊκισμός απειλή των ελευθεριών

«Μόνο η γνήσια και αξιακή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δράση των αρρωστημένων μυαλών που υπονομεύουν και αρνούνται τη Δημοκρατία» υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά, σε μήνυμά της για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Η κ. Γεννηματά τονίζει ακόμη ότι σήμερα «τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και αυτό αποτελεί ιστορικό νόμο. Χρειαζόμαστε διαρκή ετοιμότητα και θέληση. Και σθεναρή αντίσταση σε ό,τι υπονομεύει τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράτακης επισημαίνει πως «βλέποντας τριγύρω μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι μεγάλη απειλή των ελευθεριών μας είναι ο αχαλίνωτος λαϊκισμός τα ψέματα και η δημαγωγία».

Επίσης σημειώνει την ανάγκη να «θυμόμαστε και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για να ξεκινήσει πάλι ο χρόνος, η ζωή, η ελευθερία, τα όνειρα των ανθρώπων. Ιδιαίτερα αυτούς που έχασαν την ζωή τους. Αυτούς που βασανίστηκαν, αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλυτώσουν αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενημερώνοντας την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο για το δίκιο του λαού μας».

Θεοδωράκης: Ας πούμε στα παιδιά μας τι σημαίνει Χούντα

Με απόσπασμα από το βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18», της ηθοποιού Κίττυς Αρσένη, τιμά την 21η Απριλίου ο επικεφαλής του Ποταμιού με ανάρτηση του στο Facebook.

Μάλιστα, το αφιερώνει στην κόρη του, που όπως λέει, «δεν έμαθε στο σχολείο για τα εγκλήματα που συνέβησαν πριν από 50 χρόνια στη χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ