ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η συμφωνία με τους δανειστές το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου

Στη Βουλή η συμφωνία με τους δανειστές το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αισιόδοξος ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους δανειστές και η συμφωνία που θα υπάρξει για τα μέτρα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του πρώτου 10ημέρου Μαΐου, εμφανίστηκε ο Νίκος Βούτσης.

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι μετά θα γίνει η αποτίμηση της συμφωνίας και θα ακολουθήσει η νομοτεχνική διαμόρφωση, ώστε να λάβουν τα μέτρα τη μορφή νομοσχεδίου.

Ο Νίκος Βούτσης που ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Νταϊσελμπλουμ και Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή κλίματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ των ελληνικών θέσεων της Ελλάδας, αν και αυτό -όπως είπε- έγινε με καθυστέρηση. «Καλό θα ήταν τους καρπούς μιας τέτοιας αλλαγής να τους είχε γευτεί πολύ νωρίτερα η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, πλην όμως γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν δικαιολογείται αισιοδοξία σε ότι αφορά στην αναζήτηση ευθυνών για το σημερινό αδιέξοδο καθώς «είναι πολλοί αυτοί που κρύβονται πίσω από το ψευδεπίγραφο δίλημμα ρεαλισμός ή λαϊκισμός».

Μετά και το διάβημα του προέδρου της ΝΔ ο Πρόεδρος της Βουλής αναγνώρισε ότι παρατηρούνται δυσλειτουργίες στον τρόπο νομοθέτησης, καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες με τα νομοσχέδια που έρχονται στο πλαίσιο των μνημονιακών συμφωνιών. Σε αυτή την περίπτωση, συμπλήρωσε, έρχονται προς ψήφιση νομοσχέδια με τον χαρακτήρα του επείγοντος ή κατεπείγοντος, χωρίς περιθώρια αλλαγών και «αυτά δεν θα εκλείψουν παρά μόνον με τη λήξη της περιόδου αυτής (σ.σ. μνημονιακής) σε ένα χρόνο ή περισσότερο».

Ανακοίνωσε ότι θα έρθουν προς ψήφιση αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, ενώ σε ότι αφορά στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συζητηθεί εντός του επόμενου μήνα η πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών, είπε πως δεν το βλέπει πιθανό, καθώς προηγείται η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για κοινωνικά ζητήματα.

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ακόμη, πως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ