Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό ζητά η Φώφη Γεννηματά
Πηγή: EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό με αντικείμενο την εξέταση των αιτίων της επιδείνωσης των δημογραφικών δεδομένων και την πρόταση συγκεκριμένων λύσεων που θα αντιστρέψουν, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, την υφιστάμενη αρνητική τάση, αναλαμβάνει η Φώφη Γεννηματά.

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστηρίζει ότι είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος, με θεσμικά χαρακτηριστικά, ώστε να μελετηθούν τα αίτια του φαινομένου και να διερευνηθούν οι κατάλληλες νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρει την καθιέρωση κλιμακούμενων πολιτικών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, σημειώνοντας ότι η αναλογική προστασία και η βελτίωση του πλαισίου στήριξης από το πρώτο τέκνο, με επίταση της προστασίας για κάθε επιπλέον τέκνο, θα συνεισφέρει στην αντιστροφή της αυξανόμενης τάσης να περιορίζονται οι οικογένειες σε ένα μόνο τέκνο. Ομοίως, α) πρέπει να αποκτήσει άμεσα πρακτικό περιεχόμενο η πρόνοια του Συντάγματος για την προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων και β) να εξεταστεί εκ νέου η έννοια της πολυτεκνικής ιδιότητας, ώστε να λαμβάνουν και οι τρίτεκνες οικογένειες αντίστοιχη μέριμνα. Παράλληλα, προσθέτει πρέπει να εξεταστούν ειδικά μέτρα ανά τομέα πολιτικής, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι μεταφορές κ.ο.κ.

«Η ανάγκη αναστροφής της τάσης συρρίκνωσης του πληθυσμού πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο και σημείο σύγκλισης και εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά, αναμένοντας θετική ανταπόκριση στο αίτημά της.

Διαβάστε επίσης