Επιβολή ποινής στον Κασιδιάρη εξετάζει η Διάσκεψη των Προέδρων
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά το σημερινό πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη.

Διαβάστε επίσης

Η διάσκεψη θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την επιβολή ποινής στον Ηλία Κασιδιάρη ή και σε όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΧΑ.

Ήδη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αποφάσισε την αποβολή όλης της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο.

Ωστόσο, η σημερινή επέμβαση της φρουράς για την απομάκρυνση βουλευτή από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο, δεν είναι πρωτοφανές γεγονός στην κοινοβουλευτική ιστορία. Όπως δεν είναι πρωτοφανές το γεγονός της αποβολής βουλευτή από την αίθουσα.

Τα πειθαρχικά μέτρα

Τι σημαίνει, όμως, αποβολή βουλευτή από τη συνεδρίαση; Τα άρθρα 77-83 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρονται στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των βουλευτών και τις παρεπόμενες ποινές στην περίπτωση που αυτές δεν τηρούνται. Οι παρεπόμενες ποινές είναι ουσιαστικά τέσσερις. Η ανάκληση στην τάξη, η στέρηση λόγου, η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και ο προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις με αντίστοιχες κρατήσεις μέρους των αποδοχών των βουλευτών.

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο αρμόδιος να επιβάλει τα πειθαρχικά μέτρα για ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται:

- στην παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων ή των συζητήσεων και η διατάραξη της τάξης σ’ αυτές, είτε με πρόκληση θορύβου ή αταξίας, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο

- στη διακοπή των ομιλητών χωρίς τη συγκατάθεσή τους και την άδεια του προέδρου, ή η αποδοκιμασία τους με λόγια ή έργα

- στην ομιλία χωρίς προηγούμενη άδεια του προέδρου

- στην απρεπή συμπεριφορά με λόγια ή έργα

- στην έλλειψη του οφειλόμενου σεβασμού προς το προεδρείο, τη σοβαρότητα του έργου και την αποστολή της Βουλής

- στη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του προέδρου

- στη χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Βουλής, του προεδρείου και των μελών της κυβέρνησης

- στην καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών με λόγια ή έργα.

Προσωρινός αποκλεισμός

Ως προς τη βαρύτερη πειθαρχική ποινή, αυτή δηλαδή, του προσωρινού αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις, ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο, αμέσως μετά τη διάπραξη του παραπτώματος (ένα από τα οποία είναι συνέχιση ανάρμοστης και ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς, μετά τη διατύπωση μομφής σε βάρος του), να διατάξει την άμεση απομάκρυνση του υπαιτίου.

«Έκτροπα εν τω κοινοβουλίω»

Στη Βουλή υπάρχει προηγούμενο αποβολής βουλευτών από την Ολομέλεια και προηγούμενο επεμβάσεων της φρουράς. Πρέπει, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι ο χαρακτήρας των σημερινών επιθέσεων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον χαρακτήρα των αντιπαραθέσεων εκείνης της εποχής.


Διαβάστε επίσης

Κουβέλης: Κανείς δεν ξέρει πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης χρειάζεται πρόσθετο μνημόνιο ως άλλοθι για το πρόγραμμα σοκ και δέους

Βουλή: 15ήμερος αποκλεισμός στον Γιάννη Λαγό για την αήθη επίθεση στον Ξυδάκη

Να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για την επόμενη ημέρα ζήτησε από ΝΔ και ΔΗΣΥ ο Δραγασάκης