ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεων συνέχεια στο άρθρο 16 για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας

Αντιδράσεων συνέχεια στο άρθρο 16 για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας
(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει σειρά φορολογικών και τελωνειακών διατάξεων, και απαλλάσσει από τον φόρο υπεραξίας επιχειρήσεις που πώλησαν ή μίσθωσαν ακίνητο σε άλλη επιχείρηση.

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη χαρακτήρισαν «ύποπτη» τη διάταξη με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να επιμένει ότι αφορά στη μεταβίβαση της επιχείρησης με υφιστάμενο εξοπλισμό και όχι πώληση ή μίσθωση ακινήτου. Επικαλέστηκε δε, για ακόμη μια φορά, την ανάγκη αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

Από πλευράς ΝΔ ο Απόστολος Βεσυρόπουλος διερωτήθηκε τι θα συμβεί αν ο φόρος έχει ήδη επιβληθεί και τι θα γίνει με περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη φορολογικοί έλεγχοι για μια τέτοια επιχείρηση. Για «πονηρό και ύποπτο» άρθρο έκανε λόγο ο Γιώργος Αρβανιτίδης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, υποστηρίζοντας ότι δεν ρυθμίζει με ενιαίο τρόπο τον φόρο υπεραξίας. Την άποψη ότι το επίμαχο άρθρο είναι σε βάρος των εργαζομένων, εξέφρασε ο Σάκης Βαρδαλής από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά για εξαγορά εξοπλισμού που θα αξιοποιηθεί από τους επιχειρηματικούς ομίλους για να μην προσλάβουν τους εργαζόμενους της προηγούμενης επιχείρησης και να προχωρούν σε απολύσεις.

Το νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» υπερψηφίστηκε στην επιτροπή από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ