ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταψήφισε ο Δ.Καμμένος άρθρο για το ακαδημαϊκό άσυλο

Καταψήφισε ο Δ.Καμμένος άρθρο για το ακαδημαϊκό άσυλο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απώλειες μετρά το κυβερνητικό στρατόπεδο στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση μετά το «όχι» του Δημήτρη Καμμένου στο άρθρο για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πηγαίνοντας κόντρα στην επίσημη θέση του κόμματός του, που στήριξε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου Γαβρόγλου συμπεριλαμβανομένου και εκείνου για το ακαδημαϊκό άσυλο, καταψήφισε το επίμαχο άρθρο που αφορά στις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής μετά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η ΝΔ επί της αρχής, 5 άρθρων και μιας τροπολογίας. «Ναι» σε όλα ψήφισαν 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πλην του Δημήτρη Καμμένου που είπε «όχι» στο άρθρο για το άσυλο. Απουσίαζαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης και Παναγιώτα Βράντζα. Καταψήφισαν 104 βουλευτές και 5 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων ψήφισαν «παρών». Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «όχι» όλα τα άρθρα, πλην του 34 που αφορά στην επιλογή, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών, το οποίο και στήριξε.

Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο και «όχι» στα υπόλοιπα. Η Χρυσή Αυγή είπε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στα άρθρα 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και στο 34. «Παρών» σε όλα τα άρθρα είπε η Ένωση Κεντρώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ