ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης και τουρισμού (pics&vid)

Τσίπρας: Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης και τουρισμού (pics&vid)
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κατασκευής κάνοντας λόγο για έργο που φέρνει πιο κοντά την ΕΕ και τα δυτικά Βαλκάνια στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσιπρας έκανε αναφορά στο σημαντικό αγαθό της οδικής ασφαλείας, τονίζοντας πως η χώρα μας κατείχε ορισμένα από τα πιο θλιβερά ρεκόρ, που οφείλονταν - πέραν από την οδική συμπεριφορά - και στο κακό οδικό δίκτυο. Χαρακτήρισε τους δρόμους «καρμανιόλες» που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

«Επισημάνω ότι η συμβολή της Ιόνιας Οδού στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα μεγιστοποιηθεί εάν ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό περιφερειακής ανάπτυξης» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στη σύνδεση με Πρέβεζα και Αγρίνιο.

«Στο επόμενο διάστημα θα ξαναεπισκεφτώ την Ήπειρο για να συζητήσουμε όλοι, στα πλαίσια του Περιφερειακού Συνεδρίου», ανακοίνωσε και πρόσθεσε πως «θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για περιφερειακές υποδομές και παραγωγικές δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς στην ευρύτερη περιοχή».

4217012

(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

«Εκ των πραγμάτων τα Γιάννενα γίνονται κόμβος και μέσω του αεροδρομίου» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Λύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα για τις εγκαταστάσεις του ανεφοδιασμού και θα έρχονται πτήσεις τσάρτερ για ανεφοδιασμό».

«Η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την οικονομική κρίση», είπε ο Αλέξης Τσιπρας και αναφέρθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Επισήμανε ότι η επιτυχής έξοδος στις αγορές, οι αναβαθμίσεις από πιστωτικούς οίκους της ελληνικής οικονομίας, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και «μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση που κλειδώνει την προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», φέρνει πιο κοντά από ποτέ την προοπτική υλοποίησης αυτής της νέας πραγματικότητας, αυτής της νέας προοπτικής για τη χώρα.

4217015

(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

«Στόχος είναι η νέα Ελλάδα να είναι απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, μια Ελλάδα που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και θα σχεδιάζει το μέλλον για τους νέους ανθρώπους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως οι νέοι άνθρωποι «μπορούν να αντλήσουν από τα πλεονεκτήματα της χώρας και να μείνουν εδώ η και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει».

Σημείωσε ακόμα πως το 2017 αναμένεται να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% ανάπτυξη, ποσοστό που είχαμε να δούμε από το 2008, και επισημαίνοντας πως και πριν το 2008 η χώρα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που όμως:

Δεν φάνηκαν αρκετοί για να συγκρατήσουν τη χώρα από τον κατήφορο των ελλειμμάτων, της διόγκωσης του χρέους και σε τελική ανάλυση της ανυπαρξίας υποδομών που θα δημιουργούσαν ένα πλαίσιο προστασίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτό το παραγωγικό μοντέλο που είχαμε πριν από την κρίση, θέλουμε να επιστρέψουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θέλουμε αυτή η ανάπτυξη να είναι δίκαιη, να καταμερίζει τα ωφελήματα σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε, από την Ήπειρο «τη Δυτική Ελλάδα που πράγματι είναι αδικημένη περιοχή τα χρόνια της ευμάρειας» πως «το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, πρωτίστως, αφορά αυτές τις περιφέρειες, αφορά τους πιο αδύναμους, αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια σήκωναν το βάρος της οικονομικής κρίσης».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στα Ιωάννινα, όπου θα έχει συνάντηση με φορείς της πόλης και θα παραστεί σε δεξίωση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ