ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό «γουέστερν» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την Eldorado

Πολιτικό «γουέστερν» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την Eldorado
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση για αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα.

Η Διοίκηση της ElDorado Gold έδωσε στην κυβέρνηση τελεσίγραφο για τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο Τζoρτζ Μπερν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε πως τους τελευταίους πέντε μήνες η εταιρεία αναμένει λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Κατά τον ίδιο η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση.

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. Η κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας.
Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε ότι η δική του κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

4223947

Eurokinissi

Η απάντηση του Μαξίμου

Με non paper ήρθε η απάντηση από το Μαξίμου, το οποίο κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ». Τονίζει ακόμα ότι αυτή δεν θα έχει καμία τύχη, καθώς όπως λέει «το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62».

«Η κυβέρνηση για πρώτη φορά θέτει τις θεσμικές βάσεις για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις έντασης γνώσης, που αξιοποιούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας», αναφέρει ακόμα το non paper και συνεχίζει:

«Αντίθετα, η ΝΔ και οι δορυφόροι της, επιμένουν στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που καθορίζεται μονάχα από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, την αδιαφορία για το περιβάλλον και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης που στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας ας απαντήσει:

Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας;

Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες;

Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;», καταλήγει.

ΝΔ: Κυβέρνηση που στέλνει στα «τσακίδια» εταιρεία και εργαζομένους

Απαντώντας στο Μαξίμου η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για μία «κυβέρνηση που στέλνει στα "τσακίδια", όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους» ενώ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν για τις επενδύσεις και για τους εργαζομένους».

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει:

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πράξεις τους, ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν και για τις επενδύσεις και για τους εργαζόμενους. Μια κυβέρνηση που στέλνει στα "τσακίδια", όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση

«Καρφιά» Σταθάκη για την ElDorado

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άφησε σοβαρές αιχμές κατά της ElDorado, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ