ΠΡΟΣΩΠΑ

Μάντης-Καγιαλής: Οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο άνοιξαν πανιά για την κορυφή

Μάντης-Καγιαλής: Οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο άνοιξαν πανιά για την κορυφή
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Άνοιξαν κοινά πανιά πριν από εννέα χρόνια κι από τότε πορεύονται μαζί προς την κορυφή. Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ρίο το 2016, στην πρώτη τους συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, που έκτοτε βαδίζουν στο δρόμο των επιτυχιών. Τρανή απόδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας τους, δεν είναι άλλη από την «ενθρόνισή» τους στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης του 470-World Ranking.

Οι Έλληνες ιστιοπλόοι, σε αυτόν τον ένα χρόνο που πέρασε από την κορυφαία μέχρι σήμερα στιγμή τους, μετρούν κι άλλα μετάλλια, με πιο πρόσφατα το χρυσό και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε Σανταντέρ και Ιέρ αντίστοιχα, ενώ έχουν βάλει... πλώρη για ένα ακόμη, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης.

Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής μίλησαν στο CNN Greece για την medal race του Ρίο, περιέγραψαν τα... ανάμεικτα συναισθήματά τους για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, καθώς δεν κρύβουν ότι ήθελαν κάτι παραπάνω, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία, ενώ εκφράζουν και την επιθυμία τους για περισσότερη στήριξη από την πολιτεία.

Στο Ρίο, ήταν η πρώτη τους ολυμπιακή συμμετοχή, καθώς τέσσερα χρόνια πριν, έχασαν οριακά την πρόκρισή τους στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού στο Λονδίνο, κάτι που, όπως παραδέχονται, τους στοίχισε. Προς στιγμήν αισθάνθηκαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, όμως γρήγορα το ηθικό τους αναπτερώθηκε και μπήκαν ξανά στο σκάφος τους, και πιστεύοντας πολύ στις δυνάμεις τους, άρχισαν να πετυχαίνουν έναν-έναν τους στόχους τους.

LP1 1275


Πηγή: CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

«Καταλάβαμε ότι είμαστε ακόμη σε υψηλό επίπεδο, είπαμε ότι δεν πειράζει που χάσαμε μια πρόκριση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε καλοί», λέει ο Παναγιώτης Μάντης και προσθέτει πως «συνειδητοποιήσαμε ότι η αποτυχία μας έκανε και καλύτερους, γιατί τα βήματα που κάναμε ήταν πιο σταθερά στο μέλλον».

Οι δυο ιστιοπλόοι εξηγούν ακόμη πώς πήραν την απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους, το 2008, καθώς μέχρι τότε ήταν... αντίπαλοι. Αντίπαλός τους ήταν και ο νυν προπονητής τους, Μάκης Ωρολογάς, ο οποίος είναι... τα «μάτια» τους, έξω από τον μικρόκοσμό τους, το σκάφος τους.

LP1 1271


Πηγή: CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

«Βασιζόμαστε κι εκτιμούμε πολύ ο ένας στον άλλον», λέει ο Παύλος Καγιαλής, τονίζοντας τη σημασία της ομάδας και το πόσο σημαντικό είναι να ξέρει ο ένας να διαχειρίζεται ακόμη και την ψυχολογία του άλλου.

Οι τρεις τους έχουν εκπληκτική χημεία, συνεργάζονται άψογα, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, σε ένα άθλημα που εκτός από την άψογη φυσική κατάσταση προϋποθέτει γνώσεις και σε γεωμετρία, φυσική, μαθηματικά μετεωρολογία.... Η ιστιοπλοΐα, λέει ο Παναγιώτης Μάντης μοιάζει με «παζλ με πολλά κομμάτια κι αν λείπει ένα κομμάτι, απλά δεν μπορείς να τελειώσεις το παζλ».

LP1 1269


Πηγή: CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Στο... παζλ των Μάντη-Καγιαλή φαίνεται πως τα κομμάτια έχουν όλα μπει στη θέση τους, αφού οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρ΄όλο που οι δυο ιστιοπλόοι δεν κρύβουν ότι θα περίμεναν περισσότερη στήριξη από την πολιτεία. «Αισθανόμαστε ότι πολεμάμε άνισα τους αντιπάλους μας στο εξωτερικό», λέει ο Παναγιώτης Μάντης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ