ΣΠΟΡ

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τη Μίλαν: Πώς ήταν ο κόσμος το... μακρινό 2006

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τη Μίλαν: Πώς ήταν ο κόσμος το... μακρινό 2006
GettyImages/Alex Livesey Staff

Στις 21 Νοεμβρίου 2006 η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 της Μίλαν στο Ολυμπιακό Στάδιο για το Champions League, στην μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ευρωπαϊκής της ιστορίας. Δέκα χρόνια και 11 μήνες μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Σαν Σίρο του Μιλάνου, με τις συνθήκες όμως εντελώς διαφορετικές.

Στο μέσον της προηγούμενης δεκαετίας, στην Ελλάδα επικρατούσε κλίμα ευφορίας. Επενδύσεις, δάνεια, αυξήσεις μισθών, ανεργία σταθερά κάτω από το 10%. Λεφτά... υπήρχαν το φθινόπωρο του 2006. Ας δούμε πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση στην Ελλάδα και τον κόσμο εκείνους τους μήνες μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα σε διάφορους τομείς:

Αγωνιστικές Ομοιότητες

Πριν από τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, η Μίλαν αντιμετώπιζε σοβαρά «θέματα» στη Serie Α. Στις 25/10/2006 μετά την ολοκλήρωση της 8ης αγωνιστικής βρισκόταν στην 12η θέση με 7 βαθμούς, ενώ είχε ξεκινήσει με ποινή -8 βαθμών. Σήμερα, μετά από 8 ματς στην τρέχουσα περίοδο είναι 10η με 12 βαθμούς.

GettyImages 71880277

Στις 29/10/2006 ηττήθηκε 4-3 από την Ιντερ στο κλασικό Derby della Madonnina, ενώ προχθές (15/10) έχασε 3-2 στο αντίστοιχο ματς. Οι «ροσονέρι» είχαν και τότε Ιταλό προπονητή, τον Κάρλο Αντσελότι ο οποίος στο τέλος εκείνης της σεζόν οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Champions League με νίκη επί της Λίβερπουλ στον τελικό της Αθήνας. Ο Βιτσέντσο Μοντέλα ελπίζει ότι θα κάνει κάτι αντίστοιχο τον Μάιο στο Europa League (αν φυσικά βρίσκεται μέχρι τότε στη θέση του).

Πηγή:GettyImages/Alex Livesey Staff

Η ΑΕΚ είχε και τότε Ισπανό προπονητή (Λορένθο Σέρα Φερέρ) ο οποίος την οδήγησε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Βασικό στέλεχος της ομάδας εκείνης ήταν ο νυν τεχνικός διευθυντής της, Νίκος Λυμπερόπουλος. Η Μίλαν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση της αμυντικής της γραμμής. Η ΑΕΚ ταξιδεύει στο Μιλάνο χωρίς τρεις από τους τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς της (Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλο)

Ο Αγώνας


Το απευθείας φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ στο 32΄ διαμόρφωσε το τελικό σκορ, όμως η νίκη κατακτήθηκε χάρη στις εκπληκτικές αποκρούσεις του Στέφανο Σορεντίνο. Ο Ιταλός υπήρξε ο κορυφαίος γκολκίπερ που φόρεσε τη φανέλα της Ένωσης στον 21ο αιώνα και το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου 2006 πραγματοποίησε το παιχνίδι της ζωής του.

GettyImages 71879285

Πηγή:GettyImages/Alex Livesey Staff

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ υπήρξε και τυχερή καθώς πέτυχε τη Μίλαν αποδεκατισμένη. Απόντες ήταν οι Νέστα, Φαβάλι, Γκατούζο, Καλάτζε, Σερζίνιο, Καφού και Αμπροζίνι, στο ζέσταμα τραυματίστηκε ο Σίμιτς, ενώ στο 78΄ αποχώρησε και ο τερματοφύλακας Ντίντα με τραυματισμό στο γόνατο που τον κράτησε εκτός δράσης για 3 μήνες. Βέβαια, ακόμα και χωρίς αυτούς τους παίκτες, η ενδεκάδα της Μίλαν προκαλούσε... τρόμο: Ντίντα (78΄λ.τρ. Κάλατς), Μπονέρα, Μαλντίνι, Κοστακούρτα (46΄ Γιανκουλόφσκι), Μπρόκι, Πίρλο, Γκουρκούφ, Ζέεντορφ, Κακά, Ιντζάγκι, Ολιβέιρα (70΄ Μποριέλο).

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε ως εξής: Σορεντίνο, Τσιρίλο, Δέλλας, Παπασταθόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος (78΄ Μόρας), Ζήκος, Έμερσον, Τόζερ (66΄ Κυριακίδης), Μαντούκα, Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ (86΄ Χετεμάι)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Ελλάδα η λέξη «μνημόνιο» ήταν άγνωστη ή απλώς παρέπεμπε σε μια θετική εξέλιξη αφού σφράγιζε συμφωνίες! Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής, με υπουργό Εσωτερικών τον Προκόπη Παυλόπουλο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

Πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν ο Ρομάνο Πρόντι ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου 2006 είχε νικήσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όμως, ο τότε ιδιοκτήτης της Μίλαν επέστρεψε το 2008 στο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμη για την 4η και τελευταία πρωθυπουργική του θητεία.

REUTERSTony Gentile

Πηγή: REUTERS/Tony Gentile

Όσον αφορά τους σημερινούς πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, από την ειδησεογραφία της εποχής προκύπτουν σημαντικά... ευρήματα:

- Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε η παράταξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ) για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 16ης Οκτωβρίου 2016.Το ποσοστό 10,52% μεταφράστηκε σε μεγάλη επιτυχία την οποία πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό ένας νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος: ο Αλέξης Τσίπρας!

- Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέτιε την πρώτη του κοινοβουλευτική θητεία (εξελέγη το 2004). Μάλιστα ήταν μέλος σε διακομματική αντιπροσωπεία που τον Δεκέμβριο του 2016 μετέβη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

- Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ και στις 19/11/2006 ήταν αυτός που απηύθυνε χαιρετισμό στους εορτασμούς για την επέτειο του Γοργοποτάμου.

Πέντε σημαντικά γεγονότα το φθινόπωρο του 2006

- Μια νέα ιστοσελίδα συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς υποστηρίζει ότι δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα. Ονομάζεται WikiLeaks και εμφανίζεται στον αέρα του internet στις 4 Οκτωβρίου 2006.

- Μία εβδομάδα νωρίτερα ένα site κοινωνικής δικτύωσης που έως τότε ήταν ανοιχτό μόνο σε μαθητές λυκείων και στελέχη επιχειρήσεων, γίνεται διαθέσιμο στο κοινό ηλικίας με ελεύθερη πρόσβαση στις ηλικίες 13 ετών και άνω. Το «Facebook» άνοιξε για όλους στις 26/9/2006!

REUTERSThomas Hodel

Πηγή: REUTERS/Thomas Hodel

- Στις 5 Νοεμβρίου 2006 καταδικάζεται εις θάνατον ο Σαντάμ Χουσεϊν. Ο απαγχονισμός του έγινε στις 30 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου.

- Στις 6 Νοεμβρίου 2006 ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον συμπλήρωσε 20 χρόνια στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν ανέλαβε, οι «κόκκινοι διάβολοι» μετρούσαν 7 πρωταθλήματα Αγγλίας, με τελευταίο το 1967. Όταν ο «Φέργκι» αποχώρησε το 2013, είχαν 20.

ReutersCarl Recine

Πηγή:Reuters/Carl Recine

-Στις 14 Νοεμβρίου ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση σε ηλικία 35 ετών και εξέφρασε την επιθυμία να ασχοληθεί με την προπονητική.

Οι ταινίες που σημάδεψαν το 2006

reuters

1. Casino Royale: Μία εβδομάδα πριν από τον αγώνα του ΟΑΚΑ, στις 14/11/2006 έγινε η πρεμιέρα της πρώτης ταινίας του Ντάνιελ Κρεγκ στο ρόλο του θρυλικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ 007
Πηγή:Reuters

2. The Departed (O πληροφοριοδότης): Με ονειρεμένο cast (Νίκολσον, Ντι Κάπριο, Ντέιμον, Γουόλμπεργκ), ο Μάρτιν Σκορτσέζε κέρδισε το όσκαρ σκηνοθεσίας. Τρίτη βράδυ νίκησε η ΑΕΚ τη Μίλαν, Πέμπτη (23/11/2006) παίχτηκε για πρώτη φορά η ταινία στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες!

3. CARS: Η πρώτη ταινία του sequel Θεωρείται πλεον κλασική, καθώς ο «Κεραυνός ΜακΚούιν» υπήρξε ο ήρωας εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο.

4. Dreamgirls: Το επικό musical του Μπιλ Κόντον, με Τζέιμι Φοξ, Εντι Μέρφι, Μπιγιονσέ, αλλά κυρίως την πρωτοεμφανιζόμενη Τζένιφερ Χάντσον που πήρε το Οσκαρ Β΄ γυναικείου

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κόσμος την ημέρα που η ΑΕΚ νίκησε τη Μίλαν (21/11/2006)


* Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής παιγνιδιών Mattel ανακάλεσε 4,2 εκατομμύρια κούκλες Polly pocket που έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο έπειτα από την πρόκληση τριών ατυχημάτων σε παιδιά που κατάπιαν μαγνητικά μέρη από τις κούκλες αυτές. Η Mattel κατασκευάζει τις κούκλες Barbie και όλη τη σειρά παιγνιδιών για μωρά Fisherprice.

* Επτά διεθνείς εταίροι, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία, η ΕΕ, η Νότια Κορέα και η Ρωσία, υπέγραψαν στο Παρίσι τη συνθήκη Iter, το σχέδιο του πειραματικού αντιδραστήρα θερμοπυρηνικής σύντηξης, που φιλοδοξεί να παραγάγει τις επόμενες δεκαετίες καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια. Η κατασκευή του θα αρχίσει το 2008 και θα ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία. Η εκμετάλλευσή του τοποθετείται στο 2018.

* Στην Πολωνία, τουλάχιστον οκτώ ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη μεθανίου που σημειώθηκε στο ορυχείο Χαλέμπα στην περιοχή της Άνω Σιλεσίας.

* Στις ΗΠΑ, ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Όλτμαν, δημιουργός των ταινιών "M.A.S.H", "Ο παίκτης" (The Player), "Nashville", και "Short Cuts", πέθανε σε ηλικία 81 ετών, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Ο Όλτμαν τιμήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με βραβείο Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.

* Στη Ρουμανία, πέθανε από καρκίνο, σε ηλικία 56 ετών, η κόρη του Νικολάι Τσαουσέσκου, Ζόγια, μαθηματικός. Μετά την ανατροπή και εκτέλεση του ζεύγους Τσαουσέσκου, τα τρία παιδιά τους συνελήφθησαν με την κατηγορία της υπονόμευσης της εθνικής οικονομίας και όλα τα υπάρχοντά τους κατασχέθηκαν. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά οι έρευνες εναντίον τους συνεχίστηκαν έως το 1996, οπότε οι αρμόδιες αρχές τους απάλλαξαν από όλες τις κατηγορίες και τους επέστρεψαν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

* Στο Ισραήλ, το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε την εγκυρότητα των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό και έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να εγγραφούν ως "έγγαμα" πέντε ζευγάρια ομοφυλοφίλων που τέλεσαν το γάμο τους στον Καναδά. Το δικαστήριο δικαίωσε τα ζευγάρια αυτά, διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφασή του αυτή δε συνιστά "αναγνώριση από το κράτος του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων", κάτι που θα απαιτούσε αλλαγή της νομοθεσίας από το κοινοβούλιο.

* Στον Λίβανο, ο υπουργός Βιομηχανίας Πιερ Τζεμάγιελ, 34 ετών, χριστιανός μαρωνίτης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ενόπλους κοντά στη Βηρυτό. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του υπουργού που διέσχιζε χριστιανική συνοικία. Ο Πιερ Τζεμάγιελ ήταν γιος του πρώην προέδρου Αμίν Τζεμάγιελ και μέλος του λιβανικού κόμματος των Φαλαγγιτών, με αντισυριακές θέσεις. Τη δολοφονία καταδίκασαν η Συρία, που διέψευσε κάθε ανάμειξή της στο επεισόδιο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες.

* Στο Μεξικό, ο αριστερός υποψήφιος, που ηττήθηκε με ελάχιστη διαφορά στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αυτοανακηρύχθηκε «νόμιμος πρόεδρος», προτιθέμενος να αντιταχθεί στον δεξιό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν, τον οποίο χαρακτήρισε «σφετεριστή». Ο πρώην δήμαρχος της Πόλεως του Μεξικού θεωρεί πως υπήρξε θύμα καλπονοθείας στις εκλογές της 2ας Ιουλίου, στις οποίες ηττήθηκε με διαφορά μόλις 0,56% και κάλεσε σε μποϊκοτάζ της ορκωμοσίας του Καλδερόν.

* Η Συρία και το Ιράκ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από ρήγμα 25 ετών, σε μία ιστορική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες που εντείνει την πίεση επί της Ουάσινγκτον για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ. Το Ιράκ και η Συρία ανακοίνωσαν την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων, κατά την επίσκεψη του Σύριου υπουργού Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ στη Βαγδάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ