ΣΠΟΡ

«Δεν είμαι μόνο αθλητής»: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς απασφαλίζει απέναντι σ’αυτούς που θέλουν να τον φιμώσουν

«Δεν είμαι μόνο αθλητής»: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς απασφαλίζει απέναντι σ’αυτούς που θέλουν να τον φιμώσουν
Jayne Kamin-Oncea/Getty Images

Δεν είναι η πρώτη και, προφανώς, ούτε η τελευταία φορά που ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πολιτικολογεί, μιλά απερίφραστα για ζητήματα κάθε άλλο παρά «εύπεπτα» από το ευρύ κοινό, θίγει τα κακώς κείμενα στη χώρα του, σχολιάζει την κρίση αξιών, την κοινωνική ανισότητα, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αστυνομική αυθαιρεσία, ιδίως απέναντι στους Αφροαμερικανούς. Αναλόγως, δεν είναι η πρώτη – και, προφανώς, τελευταία – φορά που κρίνεται γι’αυτό.

Η συνέντευξή του στο ψηφιακό αθλητικό δίκτυο Uninterrupted, όπου ο τετράκις MVP του NBA και δις χρυσός Ολυμπιονίκης κατακεραύνωνε την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης και δήλωνε, μεταξύ άλλων, πως ο «Ντόναλντ Τραμπ δεν δίνει δεκάρα για τους ανθρώπους», προκάλεσε τη «ρατσιστική», όπως πολλοί τη χαρακτήρισαν, αντίδραση της συντηρητικής δημοσιογράφου του Fox News, Λόρα Ίνγκραμ, η οποία δήλωσε πως οι αθλητές (αναφερόμενη σε Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ) πρέπει να μένουν εκτός πολιτικής, «να το βουλώνουν και να ντριμπλάρουν», κατακεραυνώνοντας, επιπλέον την ελλιπή «γραμματική» και την «ακατάληπτη γλώσσα» του ΛεΜπρόν.

Μήνυμα ισότητας έστειλε ο ΛεΜπρον Τζέιμς με τα… παπούτσια του

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Τζέιμς πόσταρε ένα εύγλωττο σύνθημα από τα γραφεία του Uninterrupted που έγραφε «Είμαι κάτι περισσότερο από αθλητής», με το hashtag #δεθατοβουλώσωκαιθαντριμπλάρω.

https://www.instagram.com/p/BfSIOu_BMHF

Ο Τζέιμς που βρίσκεται στο Λος Άντζελες εν όψει του All Star Game του NBA, κλήθηκε να σχολιάσει το συμβάν στη συνέντευξή Τύπου: «Την εκτιμώ που με βοηθά στο να ευαισθητοποιήσω περισσότερο τον κόσμο, στο πιο σπουδαίο Σαββατοκύριακο του NBA. Κάθομαι εδώ για να μιλήσω για την κοινωνική αδικία, την ισότητα και γιατί μία γυναίκα σε συγκεκριμένο δίκτυο αποφάσισε να μου πει να το βουλώσω και να ντριμπλάρω. Την ευχαριστώ, όπως κι αν τη λένε. (…) Αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα το βουλώσουμε και θα ντριμπλάρουμε. Προσωπικά δε θα το κάνω σε καμία περίπτωση. Σημαίνω πολλά για την κοινωνία, για τους νέους, για τόσα πολλά παιδιά που νιώθουν πως δεν έχουν διέξοδο και χρειάζονται κάποιον να τα καθοδηγήσει. Ξέρετε, το να είμαι Αφροαμερικανός που έχει μεγαλώσει σε μία μονογονεϊκή οικογένεια, με μία μάνα, χωρίς οικονομική σταθερότητα και να τα έχω καταφέρει έως εδώ, νομίζω πως έχω κερδίσει κόντρα στις πιθανότητες».

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Το «μυστικό» για το σώμα του ενός εκατομμυρίου

Η Ίνγκραμ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, υπεραμύνθηκε τού «βούλωσέ το και ντρίμπλαρε», καλώντας μάλιστα τον Τζέιμς στην εκπομπή της. Και παρότι στην ίδια ανακοίνωση υποστήριξε πως το σχόλιό της δεν είχε «φυλετική αφετηρία», καταγγέλλοντας, μάλιστα, πως «οι ψευδείς και δυσφημιστικές κατηγορίες περί ρατσισμού είναι μία σαφής απόπειρα ασυλίας της ελίτ της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού από την κριτική», ο Κέβιν Ντουράντ χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα USA Today, «ρατσιστική». Και δεν ήταν ο μόνος. Πολλοί την κατηγόρησαν όχι μόνο για ρατσισμό αλλά και για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καυτηριάζοντας το γεγονός πως η σιωπή της ήταν εκκωφαντική όταν οι (λευκοί) προπονητές του NBA, Γκρεγκ Πόποβιτς και Στιβ Κερ καταφέρονταν κατά της διοίκησης και της πολιτικής Τραμπ.

Για την ιστορία, λίγο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το όνομα της (σήμερα) 55χρονης Ίνγκραμ φερόταν ως ένα από τα υποψήφια για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου. Η ίδια είχε δώσει το στίγμα της, υπερθεματίζοντας στο πώς τα μέσα ενημέρωσης «έστησαν την τράπουλα» προεκλογικά σε βάρος του νυν προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ