ΑΓΟΡΕΣ

Το φυσικό αέριο βάζει «φωτιά» στις αγορές - «Βουτιά» σε Αθήνα και Ευρώπη

Το φυσικό αέριο βάζει «φωτιά» στις αγορές - «Βουτιά» σε Αθήνα και Ευρώπη
Οι ισχυρές αρνητικές κινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας Πηγή: AP Photo / Michael Probst

Στη δίνη των εξελίξεων στην ενεργειακή κρίση «στροβιλίζονται» οι αγορές, με τους κύριους δείκτες σε Ελλάδα και Ευρώπη να κινούνται πτωτικά υπό την πίεση των κινήσεων της ρωσικής Gazprom, η οποία κρατά «όμηρο» την προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την «απογείωση» κατά 25% στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έδωσε το «καύσιμο» για την πτώση των μετοχών σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και για τη νέα βουτιά του ευρώ, το οποίο καταγράφει χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, στα 265 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημειώνοντας άνοδο 25% σε ημερήσια βάση.

Μια εξέλιξη με άμεσο αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εντείνοντας τις πτωτικές τάσεις, με την αγορά να υποχωρεί προς το επίπεδο των 830 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώθηκε στις 832,63 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,44%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 829,19 μονάδες (-1,85%), με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 28,20 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,39%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,73%.

Παρά το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της Παρασκευής στην Ευρώπη, με ώθηση από τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ, σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση κοντά στο 1,25% στις πρώτες συναλλαγές της ημέρας, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να χάνει 2,8%. Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 2,7, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,63%, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις μετά την ανακοίνωση του νέου ρόλου της Λιζ Τραζ ως τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται στο -1,87%.

Οι ισχυρές αρνητικές κινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται το οικονομικό ρίσκο της ευρύτερης περιοχής, με φόντο τις κινήσεις της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως η Wall Street θα παραμείνει κλειστή σήμερα, Δευτέρα 5/9, λόγω της αργίας της Labor Day.

Σε χαμηλό 20ετίας η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου

Το πρωί της Δευτέρας το ευρώ έπεσε κάτω από το 0,99 δολάριο, για πρώτη φορά σε διάστημα 20ετίας, επηρεασμένο από την ρωσική ανακοίνωση της Παρασκευής για πλήρη και «επ’ αόριστον» διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από την Gazprom.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε 0,7%, σε ισοτιμία 0,9884:1 δολάριο στις 08:35 (ώρα Ελλάδας), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Από την αρχή της χρονιάς, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχει πάψει να υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως ο αμερικανικός δείκτης για το δολάριο σημειώνει νέο υψηλό 20ετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ