ΑΓΟΡΕΣ

Στις αγορές η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο, λόγω ευνοϊκής συγκυρίας

Στις αγορές η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο, λόγω ευνοϊκής συγκυρίας
Πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023, λόγω θετικής συγκυριας ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023 που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο ήταν μια απόφαση που έλαβε υπόψη της την σημερινή θετική συγκυρία σε μία εποχή, όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι συνεχείς.

Με την κίνηση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία που έχει προκύψει για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς -πριν τη σχετική ανακοίνωση- η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 4%. Και αυτό ενώ τον Οκτώβριο η αντίστοιχη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ανερχόταν στο 4,7% περίπου.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, επιδίωση του ΟΔΔΗΧ είναι η απόδοση για τη νέα έκδοση να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 4,5% ενώ το ύψος της έκδοσης αναμένεται να καθοριστεί από τη ζήτηση που υπάρχει.

Επιπλέον θέλει να εκμεταλλευθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που δημιουργείται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, όταν και η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα μία αύξηση στα επιτόκια του ευρώ, αλλά και να δώσει το στίγμα για τη στρατηγική της το 2023.

Επίσης το γεγονός ότι οι αναλυτές προβλέπουν ότι η χώρα μας θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 λειτουργεί ευεργετικά, αυξάνοντας το ενδιαφέρον και κατά συνέπεια μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2023 το ποσό που πρόκειται να αντληθεί από τις αγορές κυμαίνεται στα 7 δισ.ευρώ, ποσό περίπου ίδιο με το περσινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ