ΑΓΟΡΕΣ

Με 10ετές ομόλογο βγαίνει στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο

Με 10ετές ομόλογο βγαίνει στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο
Πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023 INTIME

Την πρώτη του έξοδο στις αγορές για το 2023 θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έδωσε ήδη εντολή στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan and Societe Generale as Joint Lead Managersνα αναλάβουν την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, επιδίωση του ΟΔΔΗΧ είναι η απόδοση για τη νέα έκδοση να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 4,5% ενώ το ύψος της έκδοσης αναμένεται να καθοριστεί από τη ζήτηση που υπάρχει.

Με την κίνηση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία που έχει προκύψει για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς -πριν τη σχετική ανακοίνωση- η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 4%. Και αυτό ενώ τον Οκτώβριο η αντίστοιχη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ανερχόταν στο 4,7% περίπου.

Επιπλέον θέλει να εκμεταλλευθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που δημιουργείται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, όταν και η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα μία αύξηση στα επιτόκια του ευρώ, αλλά και να δώσει το στίγμα για τη στρατηγική της το 2023.

Παράλληλα, το γεγονός ότι μια σειρά από αναλυτές προβλέπουν ότι η χώρα μας θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 λειτουργεί ευεργετικά, αυξάνοντας το ενδιαφέρον και κατά συνέπεια μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2023 το ποσό που πρόκειται να αντληθεί από τις αγορές κυμαίνεται στα 7 δισ.ευρώ, ποσό περίπου ίδιο με το περσινό.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα προέβη στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων (από το πρώτο μνημόνιο) ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Επίσης, οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα των 5,5-6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή κυμαίνονται μεταξύ 2,5% και 3,8% του ΑΕΠ (από περίπου 4,85 δισ. ευρώ πέρσι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ