ΑΓΟΡΕΣ

Το ασήμι μπορεί να φτάσει τα 30 δολάρια - Πρόβλεψη για υψηλό 9 ετών το 2023

Το ασήμι μπορεί να φτάσει τα 30 δολάρια -  Πρόβλεψη για υψηλό 9 ετών το 2023
Η τελευταία φορά που το ασήμι άγγιξε τα επίπεδα των 30 δολαρίων ανά ουγγιά ήταν τον Φεβρουάριο του 2013 Φωτογραφία Αρχείου

Το ασημί θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλό εννέα ετών, στα 30 δολάρια ανά ουγγιά, το 2023 και ενδεχομένως να ξεπεράσει ακόμα και τις τιμές το χρυσού. 

Αυτή την πρόβλεψη κάνουν οι αναλυτές στο CNBC αποδίδοντας το ράλι στα ανεπαρκή αποθέματα και στην τάση του εμπορεύματος να έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον χρυσό, σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Η τελευταία φορά που το ασήμι άγγιξε τα επίπεδα των 30 δολαρίων ανά ουγγιά ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ σήμερα το ασήμι συναλλάσσεται στα 24 ευρώ ανά ουγγιά, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv.

«Το ασήμι έχει αποδώσει ιστορικά κέρδη κοντά στο 20% ετησίως σε χρόνια που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Δεδομένου αυτού του ιστορικού και του πόσο φθηνό παραμένει το ασήμι σε σχέση με τον χρυσό, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε το ασήμι να κινείται προς τα 30 δολάρια ανά ουγγιά φέτος» σύμφωνα με την Janie Simpson, Διευθύνων Σύμβουλο της ABC Bullion.

Οι τιμές του πολύτιμου εμπορεύμαυτος σημείωσαν υψηλό επίπεδο ρεκόρ των 49,45 δολαρίων το 1980 με φόντο τον πληθωρισμό 13,5%, από περίπου 4 δολάρια το 1976, όταν ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν χαμηλότερος στο 5,7%.

Όπως σημειώνεται, το ασήμι βρίσκεται σε έλλειψη και υπάρχει μια αξιοσημείωτη μείωση των διαθέσιμων φυσικών αποθεμάτων που διατηρούνται στους φυσικούς κόμβους της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ προσθέτουν ότι αναμένεται να παρουσιάσει ελλείμματα άνω των 100 εκατ. ουγγιών τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 15% τα επόμενα πέντε χρόνια, εξαρτώμενη από την επιταχυνόμενη βιομηχανική ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές, σχολιάζει σχετικά η Nicky Shiels, της εταιρείας MKS PAMP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ