ΑΓΟΡΕΣ

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα
Pexels

Τις απώλειες της διευρύνει η τουρκική λίρα, η οποία έχει φτάσει να υποχωρεί έως και 2,2% το πρωί της Τρίτης 18/7 στα 26,88 ανά δολάριο, ενώ από την αρχή του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει άνω του 30% της αξίας του.

Ώθηση στη νέα πτώση έδωσαν οι δηλώσεις των αναλυτών ότι οι κρατικές τράπεζες απέσυραν τη στήριξη ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη.

Το σημερινό χαμηλό πλησιάζει σημαντικά την εκτίμηση της Goldman Sachs, η οποία είχε αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τη λίρα στον απόηχο της ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι τώρα αναμένει ότι το νόμισμα θα εξασθενήσει στα 28/δολάριο σε 12 μήνες σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 22.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που στοχεύει στην εξομάλυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει υπερδιπλασιαστεί από γενναιόδωρες παροχές κατά την προεκλογική περίοδο και τεράστιες δαπάνες που προκύπτουν από τον καταστροφικό σεισμό στη νότια Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ