ΑΓΟΡΕΣ

DBRS και Moody’s: Οι αξιολογήσεις που θα δώσουν τον τόνο στην αγορά

DBRS και Moody’s: Οι αξιολογήσεις που θα δώσουν τον τόνο στην αγορά
ΙΝΤΙΜΕ

Στην τελική ευθεία για τις πολυαναμενόμενες αξιολογήσεις του Σεπτεμβρίου περνάει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς την Παρασκευή 8/9 η DBRS και την Παρασκευή 15/9, οι DBRS και η Moody’s αντίστοιχα θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους για την ελληνική οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα.

Οι δύο αξιολογήσεις θα δώσουν τον τόνο για την «επόμενη μέρα» στην ελληνική αγορά, καθώς αναμένεται να έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στην οπτική των ξένων και τις εισροές που δυνητικά μπορούν να ενεργοποιήσουν προς τα ελληνικά αξιόγραφα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, «η δυναμική μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θα αφήσει αδιάφορη την αγορά, τα θεμελιώδη θα αναθεωρηθούν ανοδικά από την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου, όπως και το κόστος δανεισμού θα τύχει κάποιας εξομάλυνσης με άμεσο αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές».

Ωστόσο, αν οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αγορά θα βρει χαμηλότερα σημεία ισορροπίας, στρέφοντας πλέον το βλέμμα στις επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι η 20η Οκτωβρίου με την αξιολόγηση της S&P Ratings και η 2η Δεκεμβρίου με τις ανακοινώσεις της Fitch Ratings.

Τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Για το κράτος, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε «καλά νέα» για το εθνικό χρέος, καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς waiver.

Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.

Σημειώνεται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στην κυβέρνηση επικρατεί η πεποίθηση πως όταν έρθει η επενδυτική βαθμίδα θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος για τη χώρα και η Ελλάδα θα πατήσει σταθερά στο έδαφος προκειμένου όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη «να γίνουμε Ευρώπη».

Όλα αυτά τα ζητήματα, θα τεθούν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της DBRS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ