ΑΓΟΡΕΣ

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Στόχος νέες εισαγωγές και αύξηση του τζίρου

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Στόχος νέες εισαγωγές και αύξηση του τζίρου
O Διευθύνων Σύμβουλος του ATHEX Group, Γιάννος Κοντόπουλος.

Με στόχο την εισαγωγή νέων εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο και παράλληλα την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητάς πορεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ATHEX Group, Γιάννος Κοντόπουλος.

Την ίδια στιγμή, επιδίωξη είναι η επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, μια εξέλιξη που είναι πάντως συνυφασμένη με την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.

Επιπλέον, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας και παράλληλα προχωρά στη δημιουργία του νέου δείκτη παραγώγων,«MSCI GR Rebased Index», ο οποίος και αποτελεί και την πρώτη συνεργασία του ΧΑ με τον αμερικανικό δείκτη MSCI.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, ο νέος δείκτης αυτός θα ξεκινήσει στις 10 Μαΐου και αυτόν θα συμμετέχουν οι Alpha Bank, Jumbo, Mytilineos, OTE, Eurobank, Motor Oil, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στόχος οι ανεπτυγμένες αγορές

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο εντάσσεται σε μια δέσμη δράσεων με στόχο την επανένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών.

Εντούτοις, πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία και θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, ενώ καθώς ουσιαστικές εξελίξεις αναμένονται το καλοκαίρι του 2024, όταν και -αν όλα πάνε καλά- η ελληνική αγορά θα μπει στον «προθάλαμο» της αναβάθμισης για τουλάχιστον 12 μήνες

Η επιχείρηση «εξωστρέφεια»

Αντίστοιχα, αναφορικά με τις δράσεις της εξωστρέφειάς, στα τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του νέου δείκτη σε Λονδίνο και Παρίσι ενώ στις 9 Μαΐου στην Αθήνα θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα. Παράλληλα,
θα πραγματοποιηθούν roadshow ειδικά για τις επιχειρήσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Γενεύη (13 Ιουνίου), Παρίσι (22 Ιουνίου) και Φρανκφούρτη (31 Οκτωβρίου), ενώ στα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 2ο Greek Investment Conference σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια για νέες εισαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω συνεχών επαφών με ελληνικές εταιρείες που θεωρείται ότι μπορούν να κάνουν το βήμα αλλά ακόμη και με ελληνικούς private equity ομίλους. Στο πλαίσιο αυτό πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε στο ΧΑ ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του InvestEU IPO Fund από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει οικονομικά επιχειρήσεις που θέλουν να εισαχθούν σε οργανωμένες αγορές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ