ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβεται πίσω από τη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τι κρύβεται πίσω από τη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Eurokinissi

Οι πέντε εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν με αρνητικό πρόσημο, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε χαμηλά τετραμήνου και το ίδιο κλίμα διατηρήθηκε και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, καθώς το ΧΑ έκλεισε με «έξι στα έξι» απωλειών.

Η υποχώρηση ακόμα και κάτω από τις 1200 μονάδες, ενίσχυσε τη φήμη του Σεπτεμβρίου ως τον χειρότερο μήνα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακολουθώντας το παράδειγμα του περσινού Σεπτεμβρίου και έφερε απώλειες ύψους 9 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς του ΧΑ.

Όμως γιατί τόση νευρικότητα; Από τη μία πλευρά οι αναλυτές εκτιμούν πως η αγορά τιμολόγησε με αυτό τον τρόπο της επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, πυρκαγιές και πλημμύρες, τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και πιο πρόσφατα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ελλάδα και τις φωτιές που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στον Έβρο και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, έριξαν τη «σκιά» τους στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και δεν επέτρεψαν στους αγοραστές να «γιορτάσουν» την είδηση, όπως θα περίμενε κανείς.

Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι το «κόστος» που θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της χώρας, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί.

Παράλληλα, δεν «βοηθάει» την κατάσταση η αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και η ΕΚΤ που παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για πτώση του πληθωρισμού προς το επίπεδο του 2%, με «όπλο» τα αυξημένα επιτόκια.

Σε αυτό το «μείγμα» η Beta Χρηματιστηριακή προσθέτει σε αυτά την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε εγχειρήματα εξαγορών στα οποία υπήρχε έντονη παρουσία βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Οι αριθμοί παραμένουν θετικοί

Η άλλη όψη του νομίσματος δείχνει πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θεωρούνταν δεδομένη από την αρχή του 2023 και ουσιαστικά είχε ήδη «προεξοφληθεί» με την είσοδο αρκετών νέων επενδυτών και μια απόδοση που παραμένει μία από τις υψηλότερες του κόσμου. Μάλιστα, η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο ανέρχεται σε +30,07% και κατατάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη 3η θέση παγκοσμίως, με την αποτίμηση της αγοράς να έχει αυξηθεί κατά 16,1 δισ. ευρώ το 2023.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, οι προσέλκυση νέων επενδυτών ήταν ένα από τα ζητούμενα της ανάκτησης, κάτι που είχε ήδη αρχίσει να καταγράφεται από την φετινή άνοιξη και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, το ενδιαφέρον των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών συνεχίζει να αυξάνεται, με τον μέσο αριθμό συνολικά των ενεργών μερίδων να ανέρχεται σε περίπου 25.000 το 2023, με άνοδο κατά 16%.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των εταιρειών διαπραγματεύεται σε επίπεδα τιμών υψηλότερα από ότι στο τέλος του 2009 και η αγορά διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας με τη ΜΗΑΣ > 100 εκ. ευρώ (106,9 εκατ. ευρώ) και με τη κυκλοφοριακή ταχύτητα στο 33%.

Το σύνολο των διανεμόμενων ποσών των εισηγμένων πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ και οι ξένοι επενδυτές παραμένουν πολύ ενεργοί συναλλακτικά, αλλά από το Μάρτιο είναι πωλητές με συνολικές εκροές 323 εκατ. ευρώ.

Πλέον, μένει να φανεί αν τη «μάχη» του Γενικού Δείκτη θα την κερδίσουν οι αισιόδοξοι που βλέπουν «φως στο τούνελ» και νέα κατοχύρωση των στηριγμάτων ή οι απαισιόδοξοι που βλέπουν δύσκολη ανάκαμψη μετά την απώλεια των σημείων στήριξης και λόγους υποχώρησης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ