ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις τιμές του πετρέλαιου μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούθι

Άνοδος στις τιμές του πετρέλαιου μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούθι
Unsplash

Tην άνοδο πήραν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Το αργό τύπου μπρεντ σημείωσε άνοδο έως και 2,5% και διαπραγματεύεται οριακά πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν την πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή.

Νέα χτυπήματα «υπόσχεται» ο Μπάιντεν – Με αντίποινα απειλούν οι Χούθι

Ανησυχία επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μάλιστα, προειδοποιεί και με άλλα χτυπήματα, ενώ οι Χούθι διαμηνύουν πως θα υπάρξουν συνέπειες στις δύο χώρες.

Τα πυραυλικά πλήγματα, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαπολύθηκαν από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Τα πλήγματα έπληξαν αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στην Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες, και αξιωματούχους του κινήματος.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη. «Περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», χαρακτήρισε από την πλευρά του τα χτυπήματα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ