ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτει το ΧΑ με ώθηση τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα

Ανακάμπτει το ΧΑ με ώθηση τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα
INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (Φωτογραφία Αρχείου)

Ανάκαμψη κατέγραψε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σήμερα 14/2 με τον Γενικό Δείκτη Τιμώνενισχύεται κατά 1,44% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με τις μετοχές της Coca Cola και της Τράπεζας Πειραιώς να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2023.

Συγκεκριμένα, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 1,38%, το ταμπλό καταγράφει άνοδο στις 1.405 μονάδες και τζίρο 115,10 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,52%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,31%.

Ώθηση από την Coca Cola

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, με ώθηση από την είδηση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 16,9% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε οργανική βάση, παρουσίασε η Coca-Cola HBC AG το 2023, ως αποτέλεσμα της εστιασμένης υλοποίησης της στρατηγικής της σε σχέση με τα προϊόντα 24/7 κατανάλωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,7% σε οργανική βάση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις κατηγορίες στρατηγικής προτεραιότητας της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση:

  • 2,5% στα ανθρακούχα αναψυκτικά,
  • 27,3% στα ποτά ενέργειας και
  • 31,5% στον καφέ.

Άνοδος και για την Τράπεζα Πειραιώς

Tο ιστορικά ισχυρότερο σύνολο οικονομικών αποτελεσμάτων το 4ο τρίμηνο, παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς, παράγοντας €0,25 κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε €0,80 και 17%, με κέρδη 788 εκατ. ευρώ το 2023.

Όπως φαίνεται από τα οικονομικά στοιχεία, αυξήθηκαν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες προς το ενεργητικό στις 74 μονάδες βάσης για το έτος 2023, ενώ η επιδίωξή του Ομίλου για περαιτέρω λειτουργική αποτελεσματικότητα οδήγησε τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 31%, το χαμηλότερο ιστορικά σε ετήσια βάση.

Δείτε αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα με ένα κλικ εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ