ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Ποιες επενδύσεις εμπιστεύονται οι γυναίκες - Χαμηλά ρίσκα, υψηλές αποδόσεις

UBS: Ποιες επενδύσεις εμπιστεύονται οι γυναίκες - Χαμηλά ρίσκα, υψηλές αποδόσεις
Οι γυναίκες ως επενδυτές διατηρούν μια πιο συγκρατημένη στάση, ωστόσο, όταν επενδύουν συνηθίζεται να αποδίδουν καλύτερα από τους άνδρες. Pexels/ Artem Podrez

Χαμηλά ρίσκα και υψηλές αποδόσεις σημειώνουν οι επενδυτικές επιλογές των γυναικών σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της UBS, η οποία καταγράφει τις διαφορές που παρατηρούνται στην επενδυτική προσέγγιση, μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και τους λόγους που οι γυναίκες μένουν «πίσω» στα οικονομικά δεδομένα. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι γυναίκες ως επενδυτές διατηρούν μια πιο συγκρατημένη στάση, ωστόσο, όταν επενδύουν συνηθίζεται να αποδίδουν καλύτερα από τους άνδρες, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 1,8% τον χρόνο.

Ωστόσο, παρά τις καλύτερες επιδόσεις, οι γυναίκες δεν φαίνεται να έχουν την ανάλογη «αυτοπεποίθηση», καθώς μόνο το 9% πιστεύει πως μπορεί να «ξεπεράσει» τους άνδρες επενδυτές.

Σύμφωνα με την κα Μαριάννα Μάμου, Head Advice Beyond Investing, Chief Investment Office Global Wealth Management, στόχος της έκθεσης είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να χτίσουν μια ισχυρότερη επενδυτική στρατηγική, αλλά και να πετύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.

«Σε έναν κόσμο που το χάσμα μεταξύ των φύλλων παραμένει, οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία, τουλάχιστον, να καλύψουν τα κενά, με μια καλή επενδυτική προσέγγιση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μικρότερο ρίσκο, μεγαλύτερη ασφάλεια

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της UBS δείχνουν ότι εάν οι γυναίκες επένδυαν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες, τα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως θα ήταν κατά 3,22 τρισ. δολάρια υψηλότερα, καθώς το ποσοστό επιτυχίας που επιτυγχάνουν είναι σημαντικό.

Όπως φαίνεται από την έκθεση, όταν επενδύουν οι γυναίκες:

  • Καταναλώνουν περισσότερο χρόνο στην έρευνα και είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν ένα επενδυτικό πλάνο.
  • Είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξουν το μοντέλο ρίσκου που ακολουθούν, ενόψει διακυμάνσεων.
  • Συνηθίζεται να έχουν καλύρτερες επιδόσεις από τους άνδρες, παρότι μόνο το 9% πιστεύει πως μπορεί να «ξεπεράσει» τους άνδρες επενδυτές.
  • Έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αποφάσεις τους, όταν οι επενδύσεις τους έχουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.
  • Επικεντρώνονται περισσότερο στην διαχείριση κινδύνου και «τσεκάρουν» το χαρτοφυλάκιο τους λιγότερο συχνά.
  • Έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον σε οικονομικιά προϊόντα που μπορούν να τους εγγυηθούν «ισόβιο» εισόδημα, για όλη τους τη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ