ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Έρχεται και στην Ελλάδα ο ζυθοτουρισμός

Έρχεται και στην Ελλάδα ο ζυθοτουρισμός
Το «Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου» που θεσπίζεται από το υπουργείο Τουρισμού ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη του ζυθοτουρισμού στην Ελλάδα. pixabay / φωτογραφεία αρχείου

Μετά τον οινοτουρισμό που καταγράφει διαρκώς ανοδική πορεία στη χώρα μας ανοίγει ο δρόμος και για την ανάπτυξη του ζυθοτουρισμού.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και το Υπουργείο Τουρισμού, ανακοίνωσαν τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, μία πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να ενισχύσει την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, του ζυθοτουρισμού, όπως αντίστοιχα τα επισκέψιμα οινοποιεία βοήθησαν στην άνθιση του οινοτουρισμού σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η ένταξη του ζυθοτουρισμού στις εθνικές δράσεις προώθησης του τουριστικού προϊόντος εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια των ζυθοποιείων αναδεικνύοντας την κουλτούρα του ζύθου στην χώρα μας.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, παρουσία και της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, επισημάνθηκε πως τα ζυθοποιεία, δέχονται ήδη πληθώρα αιτημάτων, τόσο από ιδιώτες όσο και από οργανωμένους φορείς και εταιρείες του τουριστικού κλάδου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκέψεις στους χώρους παραγωγής της μπύρας και για γευστικές δοκιμές των προϊόντων τους.

Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε πως με το «σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου» το ζυθοποιείο γίνεται μέρος της φιλοξενίας καθώς και ότι «έρχεται να παντρέψει δημιουργικά τον κόσμο του εγχώριου ζύθου συνολικά, από τις πρώτες ύλες, την επεξεργασία τους στις ζυθοποιητικές εγκαταστάσεις και την παραγωγή της ελληνικής μπύρας, με αυτόν της φιλοξενίας».

Όπως εξήγησε, «επιδιώκουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με όρους βιωσιμότητας και την περαιτέρω διαφοροποίησή του μέσω της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και της δημιουργίας νέων, σύνθετων τουριστικών πακέτων, με έμφαση στην ποιότητα και την ένταση της εμπειρίας που προσφέρεται».

Σημειώνεται πως για να λάβει κάποιο ζυθοποιείο το συγκεκριμένο «σήμα» θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, στις εγκαταστάσεις του, την υποδοχή, την παροχή ξενάγησης, τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα καταλύματα αλλά και την προσβασιμότητα.

Το αντίστοιχο «σήμα επισκέψιμου οινοιποιείου, έχουν λάβει έως τώρα συνολικά 100 επιχειρήσεις. Η εμπειρία από τη μακρόχρονη λειτουργία των επισκέψιμων οινοποιείων ήταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλή Παναγιώτου ο «οδηγός» προκειμένου να αναλάβουν την πρωτοβουλία να ζητήσουν από το Υπουργείο Τουρισμού την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου.

«Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα προϊόντα του ζύθου και η αλματώδης ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας την τελευταία δεκαετία, μας οδήγησαν στην υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης» σημείωσε ο κ. Παναγιώτου επισημάνοντας και τη δράση των Ανοικτών Ζυθοποιείων που ήδη υλοποιεί η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών.

Εκτίμησε ακόμη πως ο ζυθοτουρισμός, ως δράση μιας ευρύτερης γαστρονομικής εμπειρίας του επισκέπτη, θα ενισχύσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και σε τουριστικές περιοχές, ενδυναμώνοντας την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ