ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι «ανθρώπινες συνθήκες εργασίας» στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας

Οι «ανθρώπινες συνθήκες εργασίας» στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Μεταρρυθμίσεις, ένα Εθνικό σχέδιο δράσης και νομοθετικές πρωτοβουλίες, λύση για τις ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών και «ψαλίδι» στις κρατήσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτηση του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε σε τρεις πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν προς άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή. Αυτές είναι οι εξής:

  1. Μειώνονται οι κρατήσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 30% και πλέον θα γίνονται «αναλογικά» με το πόσες ημέρες θα εργαστεί μέσα στον μήνα και τον χρόνο. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται να ανακοινωθούν οι παράμετροι του μέτρου.
  2. Λύση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα δοθεί καθώς αλλάζει το ισχύον καθεστώς που προβλέπει πως όσοι έχουν χρέος μέχρι 20.000 τότε εκδίδεται η σύνταξη και το χρέος παρακρατείται σε 60 δόσεις έως ότου εξοφληθεί, αλλά και για όσους έχουν μεγαλύτερα χρέη.
  3. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί από το υπουργείο Εργασίας ένα Εθνικό σχέδιο δράσης και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ειδικά στους κλάδους μεγάλου ενδιαφέροντος στη χώρα.

Κατά την τοποθέτηση του ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του δείκτη της ανεργίας στο επίπεδο πέριξ του 10% φέτος την άνοιξη, στον αριθμό των ανθρώπων που «βρήκαν δουλειά» κατά την τελευταία τετραετία και στο σημαντικό έργο του e-ΕΦΚΑ όσον αφορά στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και την αύξηση του βασικού μισθού, ο οποίος έφτασε στα 780 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων λίγες μέρες νωρίτερα ο νέος υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει πως στόχος του - καθώς και των συνεργατών του, των υφυπουργών κ.κ. Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου – είναι η επίσπευση των διαδικασιών για όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως είναι η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η επέκταση της χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι εκκρεμείς συντάξεις και η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά και την οικονομία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ