ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι 5 + 1 αλλαγές που έρχονται στην αγορά Εργασίας

Οι 5 + 1 αλλαγές που έρχονται στην αγορά Εργασίας
Unsplash

Να κινηθεί «έξυπνα» και να φέρει σε πέρας γρήγορα και χωρίς πολλές αντιδράσεις τις προεκλογικές εξαγγελίες, υλοποιώντας παράλληλα την μακρά λίστα που έχει στα χέρια του επιθυμεί το νέο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Στόχος του νέου υπουργού – καθώς και των συνεργατών του, των υφυπουργών κ.κ. Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου – φαίνεται πως είναι η επίσπευση των διαδικασιών για όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως είναι η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η επέκταση της χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι εκκρεμείς συντάξεις και η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά και την οικονομία της χώρας.

Όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός σήμερα, Τετάρτη 5/7 κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η διαβούλευση έχει προγραμματιστεί εντός του Ιουλίου. Μάλιστα, όπως είπε είναι κάτι που θα γίνει άμεσα και έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2022, καθώς η χώρα έχει λάβει ήδη δύο προειδοποιητικές επιστολές από την Ευρώπη.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει «σημαντικές αλλαγές» και «παροχή κινήτρων» προς τις επιχειρήσεις που στόχο έχουν να πείσουν τους εργοδότες να υιοθετήσουν το μοντέλο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πριν αυτό γίνει υποχρεωτικό για τον κλάδο τους, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα φέρει επίσπευση της καθολικής εφαρμογής του μέτρου.

Έρχονται νέα προγράμματα ΔΥΠΑ

Στην επιτυχία των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης της ΔΥΠΑ αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε πως έρχεται πληθώρα νέων προγραμμάτων, καθώς έχουν φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα, βοηθούν στην επίτευξη των στόχων για την απασχόληση, ενισχύουν την οικονομία της χώρας και «αλλάζουν τις ζωές» των ανέργων και των εργαζομένων που επωφελούνται από αυτά.

«Ψαλίδι» στις κρατήσεις
των εργαζόμενων συνταξιούχων

Να βελτιώσει το σύστημα κρατήσεων που ισχύει αυτή τη στιγμή για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, θέλει το νέο υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει περιστατικά μαύρης εργασίας, αλλά και να αλλάξει των τιμωρητικό χαρακτήρα που έχει το μέτρο.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη μετατροπή της κράτησης του 30% στη σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους σε αναλογική, βάσει των ημερών απασχόλησης.

Το σύστημα ΑΤΛΑΣ

Επανέρχεται η μηνιαία δημοσίευση των επικαιροποιημένων δεδομένων του συστήματος ΑΤΛΑΣ, μέσα από την οποία θα παρέχεται ενημέρωση για την εξέλιξη των διαδικασιών, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες σε ατομικό επίπεδο για την ασφαλιστική ικανότητα, το σύνολο των ενσήμων και την ψηφιακή έκδοση σύνταξης.

e-ΔΑΥΚ στο e-ΕΦΚΑ

Πιο γρήγορα θα εκδίδονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, χάρη στη νέα ενημερωμένη έκδοση της ηλεκτρονικής εφαρμογής ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης).

Πρόκειται για νια δράση που αποτελεί πεδίο συνεργασίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επιτροπή για τα προβλήματα της αγοράς

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, συστήνεται μία νέα Επιτροπή, η οποία θα λύνει όλα τα θέματα μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ, της ΔΥΠΑ, των λοιπών υπηρεσιών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

«Αργούν» οι τριετίες

«Απέχουμε 1,5 με 2 χρόνια περίπου από την επίτευξη του στόχου στους δείκτες ανεργίας σε ετήσιο επίπεδο για να ‘ξεπαγώσουν’ οι τριετίες», ενώ υπενθύμισε ότι η ανεργία μειώθηκε στο 10,8% τον Μάιο του 2023 για πρώτη φορά από το 2009.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ