ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τα μέτρα στη «μάχη» κατά της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας

Τα μέτρα στη «μάχη» κατά της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας
Eurokinissi

«Μάχη» κατά των αδικαιολόγητων αυξήσεων τιμών και φαινομένων αισχροκέρδειας προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

«Είμαι αποφασισμένος αυτή τη μάχη να τη δώσω, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε, αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ότι ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο, αν παραβιάζεις τους νόμους και αν πατάς πάνω σε ένα γενικότερο κλίμα ακρίβειας για να αυξήσεις αδικαιολόγητα τις τιμές» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συστηματικοί αυστηρότατοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ

Ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για δύο πυλώνες όσον αφορά στη δομική λύση του ζητήματος αναφέρθηκε στους συστηματικούς ελέγχους που ήδη διενεργεί η ΔΙΜΕΑ επισημαίνοντας ότι εφαρμόζονται με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα, είτε αφορά σε προμηθευτές, είτε σε εμπόρους. Υπενθύμισε, στο πλαίσιο αυτό, τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγάλες εταιρείες το προηγούμενο διάστημα για πλασματικές εκπτώσεις.

Εξήγησε πως υπάρχει πλέον η δυνατότητα πια «να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις που γίνονται είναι πραγματικά δικαιολογημένες» καθώς και ότι «θα ζητάμε πια εξηγήσεις από εταιρείες γιατί αυξάνουν το κόστος του προϊόντος, τι ακριβώς οδήγησε στην αύξηση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αυξήσεις τιμών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας ότι η αγροτική παραγωγή της περιοχής επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται στις εκτάσεις που πλημμύρισαν είναι εξαιρετικά λίγα. «Αν κάποιος δηλαδή πάει να πατήσει πάνω σε αυτά που έγιναν στη Θεσσαλία για να αυξήσει τις τιμές προϊόντων που παράγονται αλλού, πρέπει να το βρούμε και να τον τσακίσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. «Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι μόνο ελληνικό» αλλά πως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην αντιμετωπιστεί ριζικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο πρώτος πυλώνας δομικών λύσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι «η σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις μειώσεις των φόρων που έχουν γίνει την προηγούμενη τετραετία αλλά τις αυξήσεις στους μισθούς που γίνονται και που έχουν ανακοινωθεί για το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ