ΑΝΑΠΤΥΞΗ

CNN Insights: Reskilling και upskilling – Δύο απαραίτητα εργαλεία για το μέλλον της εργασίας

CNN Insights: Reskilling και upskilling – Δύο απαραίτητα εργαλεία για το μέλλον της εργασίας
Φωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης για το CNN Greece

Η ανάγκη για reskilling/upskilling και το πώς διαμορφώνεται το μέλλον της εργασίας ήταν τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στην πρώτη εκδήλωση των CNN Insights, που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 11/10 στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος», με συνδιοργανωτές το CNN Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Το σύνολο των συμμετεχόντων αναγνώρισε πως τα νέα δεδομένα, το διεθνές περιβάλλον ανακατατάξεων και η εποχή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης απαιτούν δράσεις και ετοιμότητα, ενώ παρουσιάστηκαν μια σειρά από προτάσεις και βέλτιστες πρακτικές για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων αλλά και τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία επισήμανε πως η έλλειψη εργαζομένων δεν είναι ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική, καθώς όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ, αυτό που λείπει από την αγορά εργασίας είναι οι εργαζόμενοι με τις κατάλληλες δεξιότητες.

LPR57476.jpg
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Σοφία Κουνενάκη ΕφραίμογλουΦωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Όπως ανέφερε η κυρία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η τεχνολογία και οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους συντελούνται πλέον οι εξελίξεις απαιτούν την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που υπάρχουν, ώστε οι επιχειρήσεις να προλάβουν το «τρένο» της εργασιακής ανάπτυξης και να γίνει η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση μια σταθερή «αξία», τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους απασχολούμενους.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως οι δεξιότητες που απέκτησε το εργατικό δυναμικό στο παρελθόν δεν καλύπτουν τις νέες ανάγκες και πρέπει να αναβαθμιστούν. Η επαγγελματική κατάρτιση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι από τα κύρια σημεία που πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα και να φτιάξουν την εργασιακή αγορά του μέλλοντος.

LPR57557.jpg
O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις ΓεωργιάδηςΦωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε, όσο πιο αξιόπιστα και πιο γρήγορα γίνεται, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε στις πραγματικές ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας».

Μάλιστα στάθηκε και στο «στίγμα» που υπάρχει ακόμα απέναντι στα τεχνικά επαγγέλματα και τις δεξιότητες που δεν απαιτούν πανεπιστημιακά πτυχία και πρόσθεσε πως η χώρα χρειάζεται περισσότερα προγράμματα για γυναίκες, νέους και συνταξιούχους.

LPR57670.jpg
O υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο δημοσιογράφος του CNN Greece κ. Δημήτρης Μαλλάς.Φωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Στο fireside chat, το οποίο ακολούθησε ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον ρόλο και τη σημασία του εκπαιδευτικού συστήματος στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία που υπάρχει και λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υιοθέτηση αυτοματοποιημένων συστημάτων που θα κάνουν τις διαδικασίες ευκολότερες και γρηγορότερες.

Ο κ. Πιερρακάκης συνομίλησε με τον δημοσιογράφο του CNN Greece κ. Δημήτρη Μαλλά, τονίζοντας πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν στο εκπαιδευτικό μοντέλο της χώρας, αλλάζοντας σε πρώτη φάση τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης με το reskilling και πρόσθεσε πως «μέσω της δια βίου μάθησης θα μπορούμε να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες και να επανεκπαιδευτούμε και να αποκτήσουμε ενδεχομένως ακόμα και νέες καριέρες».

LPR57782.jpg
Οι κ.κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Σοφοκλής Ξυνής, Τόλης Αϊβαλής, Σάββας Πελτέκης, Νίκος Μανιάτης και Νατάσα Γεωργίου.Φωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Στο κεντρικό πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν οι κ.κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διοικητής της ΔΥΠΑ, Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, Πρόεδρος Ομίλου ΞΥΝΗ, Τόλης Αϊβαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Κnowcruch, Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS/TÜV NORD, Νίκος Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος IBM Ελλάδος και Κύπρο και Νατάσα Γεωργίου Business Sales Manager EPSON.

Τα κορυφαία στελέχη του κλάδου της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και της πιστοποίησης συζήτησαν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνει η επιδίωξη διαρκούς αναβάθμισης και ανανέωσης των δεξιοτήτων, εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διοικητής της ΔΥΠΑ, εξήγησε πως εδώ και δεκαετίες υπάρχει ενα κενό στη διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης. Ενώ τόνισε πως η ΔΥΠΑ έχει συντελέσει ένα μικρό θαύμα μέσα από τις δράσεις αναβάθμισης δεξιοτήτων που πραγματοποιεί, με τη βοήθεια της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα, τόνισε πως βασικό αίτημα των χρηματοδοτών είναι «οι επενδύσεις να είναι παντρεμένες με τις μεταρρυθμίσεις».

LPR57717.jpg
Ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διοικητής της ΔΥΠΑΦωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, Πρόεδρος Ομίλου ΞΥΝΗ, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία η οποία του έχει δείξει οτι είναι απαραίτητη η υψηλού επιπέδου επανακατάρτιση και εξήγησε πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η απαξίωση της γνώσης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυση και αντικατάσταση του εργαζομενου.

LPR57755.jpg
Ο Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, Πρόεδρος Ομίλου ΞΥΝΗ.Φωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Στην ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα πράγματα στάθηκε ο κ. Τόλης Αϊβαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Κnowcruch, ο οποίος έθεσε το ζήτημα των παρωχημένων εκπαιδευτικών πρακτικών και της αργής πιστοποίησης ως δύο εμπόδια για την άμεση ανταπόκριση εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα νέα δεδομένα. Μάλιστα εξήγησε πως εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ανανέωση της εκπαιδευτικής ύλης με δεδομένα που ισχύουν σήμερα, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την συνεχή κατάρτιση.

LPR57796.jpg
Ο κ. Τόλης Αϊβαλής, Διευθύνων Σύμβουλος ΚnowcruchΦωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Αναφερόμενος στη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης, ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS/TÜV NORD τόνισε πως αυτή τη στιγμή η χώρα εχει ανάγκη από τεχνικό προσωπικό, καθώς υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους υπάρχουν ελλείψεις. Επισήμανε μάλιστα πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πιστοποίηση για των τεχνικών επαγγελμάτων και της επανακατάρτισης των εργαζομένων με τη σύμπραξη των φορέων πιστοποίησης, του κράτους και των ιδιωτών για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία.

LPR57818.jpg
Ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS/TÜV NORDΦωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Η δια βίου μάθηση, η υιοθέτηση διαδραστικών εργαλείων, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και η καλλιέργεια των soft skills από νεαρή ηλικία είναι τα σημεία που μπορούν να φέρουν την ουσιαστική αλλαγή που χρειάζεται η αγορά εργασίας, σύμφωνα με την κ. Νατάσα Γεωργίου, Business Sales Manager της EPSON. Μάλιστα, επισήμανε πως απαραίτητη για την δια βίου εκπαίδευση ειναι η σωστή επικοινωνία, τόσο απο τις επιχειρησεις, όσο και από τους φορείς που προσφέρουν αυτά τα προγράμματα, ωστε ο εργαζόμενος να μην βλέπει το upskilling ως καταναγκαστική εργασία, αλλά ως βελτίωση του ίδιου.

LPR57825.jpg
Η κ. Νατάσα Γεωργίου, Business Sales Manager της EPSONΦωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Τέλος, στη σημασία της εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού στην ψηφιακή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια στάθηκε ο κ. Νίκος Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος IBM Ελλάδος και Κύπρου, τα οποία αποτελούν δύο σημεία αναφοράς στην σύγχρονη εποχή. Παράλληλα, τόνισε πως οι επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί αν δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τους την επανεκπαίδευση του προσωπικού τους και αξιοποίηση των νέων δεξιοτήτων, μέσα από στοχευμενα προγράμματα.

LPR57846.jpg
Ο κ. Νίκος Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος IBM Ελλάδος και ΚύπρουΦωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του CNN Greece κ. Δημήτρης Πεφάνης.

LPR57464.jpg
Ο Διευθυντής του CNN Greece κ. Δημήτρης ΠεφάνηςΦωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την εκδήλωση του CNN Greece και του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ):

ΔΗΜΟΦΙΛΗ