ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΚΤ: Αναζητώντας κατεύθυνση για το μέλλον των επιτοκίων

ΕΚΤ: Αναζητώντας κατεύθυνση για το μέλλον των επιτοκίων
AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Αμετάβλητα – στο υψηλότερο τους σημείο - αναμένεται να αφήσει τα βασικά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση (25/1), με το ενδιαφέρον των αγορών να στρέφεται στα μελλοντικά «βήματα» της ΕΚΤ.

Ωστόσο το σενάριο να υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρείται μάλλον απίθανο και οι επενδυτές θα πρέπει να αρκεστούν στις όποιες «ενδείξεις» για το πότε θα αρχίσει η μείωσή τους.

Η διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο σημείο θεωρείται σχεδόν δεδομένη, καθώς τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και γενικότερα της οικονομίας, «δείχνουν» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μακρινό» σενάριο η μείωση

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι είναι «πιθανή», αν και «αβέβαιη», μία μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Με την πιο πρόσφατη δήλωση, η πρόεδρος της ΕΚΤ διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν μία σειρά από αντίστοιχες κινήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς υπάρχουν επιμέρους δείκτες τιμών που δεν έχουν υποχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο (σ.σ. μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το 2%).

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέβηκε ξανά στο 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από μια σύντομη πορεία υποχώρησης.

Σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ, τα επιτόκια έχουν ασφαλώς «κορυφωθεί», όμως «οφείλουμε να διατηρήσουμε μια περιοριστική πολιτική για όσο χρόνο είναι απαραίτητο ώστε να διασφαλίσουμε πως θα φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου ο πληθωρισμός δεν θα ξεπερνά μεσοπρόθεσμα το 2%».

«Ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι να προχωρήσουμε υπερβολικά γρήγορα και να πρέπει να επιστρέψουμε σε μια μεγαλύτερη σύσφιγξη, επειδή θα έχουμε καταστρέψει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλοι στη διάρκεια των δεκαπέντε τελευταίων μηνών», προειδοποίησε.

Υπέρ της άποψης ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει το καλοκαίρι έχουν εκφρασθεί ορισμένοι σημαντικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος, Φίλιπ Λέιν και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Η πορεία των επιτοκίων

Mε 10 συνεχόμενες αυξήσεις, τα επιτόκια του ευρώ έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία τους, με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Το αυστηρό πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης οδήγησε εν τέλει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4,5% και αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 4%.

Οι πιο πρόσφατες αυξήσεις:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ