ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Golden Visa: Αύξηση του ορίου επενδύσεων έως και 800.000 ευρώ - Τα νέα σενάρια

Golden Visa: Αύξηση του ορίου επενδύσεων έως και 800.000 ευρώ - Τα νέα σενάρια
ΙΝΤΙΜΕ

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ακόμα και στα 800.000 ευρώ το όριο επενδύσεων ξένων πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος «Golden Visa» άφησε ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτηση του στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» από το βήμα της βουλής. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πιθανότητα να γίνει νέα αύξηση του ορίου επενδύσεων που θα αφορά όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων.

«Θα ανακοινώσουμε σύντομα περαιτέρω αύξηση του ορίου επενδύσεων» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το διαδικαστικό της υπόθεσης και πρόσθεσε «και αναφέρομαι και σε αστικά κέντρα και τα νησιά. Μπορεί να πάει στα 800.00 ευρώ».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η Golden Visa αφορά επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα που μισθώνει κάποιος» και επισήμανε πως δεν είναι η Χρυσή Βίζα ο λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων, τονίζοντας πως «μόνο 7% των αγορών αφορούσε Golden Visa. Δεν επηρέασε την αύξηση των τιμών».

Τέλος, ανοιχτό είναι το σενάριο να διατηρηθεί το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ στις περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση, όπως γίνεται στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, ώστε πράγματι να δημιουργηθεί νέα ζήτηση και να αυξήσουν τις επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το πέρυσι, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων που σκοπό έχουν την απόκτηση χρυσής βίζας, τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Έσοδα 2,6 δισ. ευρώ στην τριετία για το δημόσιο

Έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ έφερε την τελευταία τριετία στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων με το πρόγραμμα Golden Visa, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί περίπου 15.000 αιτήσεις και περί τους 31.000 ξένους επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους έλαβαν άδειες παραμονής και απέκτησαν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.

Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία ( 2021-2023), οι 8.404 αιτήσεις για αγορά ακινήτων με Golden Visa, ή το 56%, έχουν γίνει από Κινέζους.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις ή περίπου 10% και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ