«Αντίδοτα» 2,5 δισ. ευρώ στη μάχη κατά της ακρίβειας
Pixabay
ΧΡΗΜΑ

«Αντίδοτα» 2,5 δισ. ευρώ στη μάχη κατά της ακρίβειας

Με παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος και στοχευμένες δράσεις επιχειρεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της ακρίβειας το κυβερνητικό επιτελείο, με στόχο να δώσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μια «ανάσα» έναντι στην ενεργειακή ανασφάλεια, στις συνεχόμενες αυξήσεις στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στις τιμές των ακινήτων.  

Αν και πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, ο πληθωρισμός έχει επιβαρύνει σημαντικά τα ελληνικά «πορτοφόλια», καθώς εγχώριοι παράγοντες, όπως οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ήρθαν να προστεθούν σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

Σε αυτό το κλίμα, οι λύσεις και τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ήδη από τον Σεπτέμβριο ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023 - 2024, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για τα νέα μέτρα στήριξης και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε παρεμβάσεις με τον νέο νόμο του Υπουργείου.

Μάλιστα, η δέσμη μέτρων αξίας 1 δισ. ευρώ είναι αυτή που περιλαμβάνει την αύξηση των συντάξεων, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το επίδομα θέρμανσης και την επιστροφή ΦΠΑ για το αγροτικό πετρέλαιο, μεταξύ άλλων.

Μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος

Τα επιπλέον μέτρα που επιβεβαίωσε το ΥΠΟΙΚ αφορούν στο «ξεπάγωμα» των τριετιών, η κατάργηση μείωσης συντάξεων 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται, αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση εξόδων διανυκτέρευσης ενστόλων, πρόγραμμα έναέριας διάσωσης, αναδρομική αύξηση από 1η Ιουλίου του πτητικού επιδόματος κατά 2.000 ευρώ ετησίως και τέλος μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων στο 0,2% και μείωση κατά 50% του φόρου Χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εισοδήματος αποφασίστηκε η ενίσχυση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, η αναπροσαρμογή των συντάξεων ειδικών κατηγοριών, η οικονομική ενίσχυση περίπου200.000 νέων ηλικίας 18 και 19 ετών με το Youth Pass, αλλά και οι φορολογικές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ειδικές περιπτώσεις.

Στοχευμένα μέτρα

Για την ενεργειακή κρίση:

  • επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • επίδομα θέρμανσης από 100 έως 800 ευρώ, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
  • επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες εντός του 2023

Για την ακρίβεια στα τρόφιμα:

  • σήμανση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ
  • αυστηρός έλεγχος των προμηθευτών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα
  • διαφάνεια και για τις τιμές των φρούτων και λαχανικών στα σούπερ μάρκετ με δημοσίευση τιμών (Δείτε τη λίστα των προϊόντων εδώ)
  • δημιουργία ειδικής εφαρμογής για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου

Σημειώνεται πως τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στην οικονομική ενίσχυση που δίνεται με το market pass, το οποίο πήρε παράταση μέχρι και τον Οκτώβριο για όλους τους δικαιούχους και θα δοθεί διπλό με εκ νέου παράταση για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, λόγω των φυσικών καταστροφών.

Φυσικές καταστροφές: Αποζημιώσεις και μέτρα θωράκισης

Το πρώτο βήμα έγινε με την κατάθεση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αποζημιώσεων, πρώτη αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η επιβολή τέλους αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής συμπληρωματικά του σημερινού φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Παράλληλα, α) έργα έως 2,2 δισ. ευρώ εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αναθεωρηθεί εκ νέου, β) δημιουργείται από 1/1/2024 ξεχωριστός λογαριασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και γ) καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Πλημμύρες - Πυρκαγιές 2023: Τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

Μεταξύ των μέτρων προβλέπονται για τη στήριξη των πληγέντων από πυρκαγιά ή πλημμύρα είναι η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών, με ειδική μέριμνα για όσους έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες.

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών που δικαιούνται, με ένα κλικ εδώ.

Τέλος, σημειώνεται πως ανοικτή είναι και η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Θεσσαλίας, που είδαν τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται.

Καταστροφές στο χωριό Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδώνας ΚαρδίτσαςINTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece στο βαρύ χειμώνα της ακρίβειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ