ΧΡΗΜΑ

EΣΕΕ: Ικανοποιημένες 6 στις 10 επιχειρήσεις από τη Black Friday

EΣΕΕ: Ικανοποιημένες 6 στις 10 επιχειρήσεις από τη Black Friday
Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ για τις επιδόσεις των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στη Black Friday.

Ικανοποιημένες από την επισκεψιμότητα στα καταστήματα κατά την περίοδο της Black Friday εμφανίζονται σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε επίπεδο ικανοποίησης των επιχειρήσεων αναφορικά με τον κύκλο εργασιών, αφού 6 στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσε μέτρια/ πολύ ικανοποιημένη. Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπήρξε ουσιαστική απόκλιση μεταξύ επισκεψιμότητας καταστημάτων και υλοποίησης αγορών.

«Η αυξημένη επισκεψιμότητα της Black Friday αφήνει μια επίγευση ικανοποίησης στους εμπόρους αλλά και ανοικτές προκλήσεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ.

Αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με πέρσι

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν στις φετινές εκπτώσεις της «BlackFriday» συμμετείχαν οι περισσότερες των επιχειρήσεων (61%), ποσοστό που ενισχύεται ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχε συμμετάσχει αντίστοιχα το 56%.

Οι μισές (49%) επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εκπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετατρέποντας ουσιαστικά την «BlackFriday» σε «BlackWeek».

Σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις (62%) υιοθέτησαν εκπτώσεις έως 30%, ενώ για 1 στις 3 επιχειρήσεις (34%) το ποσοστό εκπτώσεων κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 30%.

Επίσης σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις προχώρησαν σε εκπτώσεις σε όλα τους τα εμπορεύματα, σε αντίθεση με αρκετές αλυσίδες και διαδικτυακά καταστήματα τα οποία υιοθέτησαν επιλεκτικές εκπτώσεις, σε συγκεκριμένες κατηγορίες και εύρος προϊόντων.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις θεωρεί πως ο κύκλος εργασιών της το φθινόπωρο του 2022 διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2021, ωστόσο, σημαντικό ποσοστό κατέγραψε επιδείνωση των πωλήσεων.

Άνοδος του λειτουργικού κόστους

Παράλληλα 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πολύ/ πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενώ σε αντίστοιχη μέτρηση των θερινών εκπτώσεων, μόλις τρεις μήνες πριν, στον ίδιο υψηλό βαθμό είχαν επηρεαστεί 7 στις 10. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις καταγράφουν αυξήσεις στο λειτουργικό κόστους έως 20%, επιβάρυνση που θεωρείται χαμηλότερη συγκριτικά με άλλους κλάδους.

Το κόστος των προμηθευτών διατηρήθηκε σε σχετικά πιο συγκρατημένα επίπεδα αναφορικά με το λειτουργικό κόστος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες φρόντισαν να διαπραγματευτούν εγκαίρως τις τιμές, πριν από την κορύφωση της κρίσης ενέργειας, σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Παρά την ενεργειακή κρίση και την ακόλουθη επιδείνωση των προσδοκιών, καταγράφεται μια ενίσχυση του φυσικού καταστήματος, καθώς οι καταναλωτές παρουσιάζουν μια έντονη τάση επανασύνδεσής τους με τις φυσικές αγορές μετά τη πανδημία.

Τέλος οι περισσότερες επιχειρήσεις του δείγματος δεν συμμετείχαν στη Cyber Monday εξαιτίας και της σχετικά χαμηλού επιπέδου ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων. «Το εύρημα αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την ενδυνάμωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, κυρίως των micro επιχειρήσεων, οι οποίες ουσιαστικά αποκλείονται από σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ