ΧΡΗΜΑ

Market pass: Πώς είδαν κρεοπωλεία και φούρνοι το νέο μέτρο

Market pass: Πώς είδαν κρεοπωλεία και φούρνοι το νέο μέτρο
Τι λένε στο CNN Greece οι εκπρόσωποι των αρτοποιών και των κρεοπωλών Pixabay

Θετικό μέτρο και προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν την επιδότηση του 10% των αγορών των δικαιούχων καταναλωτών, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών και των αρτοποιών.

Η ενίσχυση που εξήγγειλε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) και θα μπορεί να εξαργυρωθεί από τους καταναλωτές τόσο σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, minimarket, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γαλακτοπωλεία. Το μηνιαίο όριο αγορών επί του οποίου λαμβάνεται η ενίσχυση, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

«Θα βοηθήσει την αγορά»

Για μέτρο που κινείται προς θετική κατεύθυνση το οποίο θα βοηθήσει την αγορά και την τόνωση της κατανάλωσης, κάνει λόγο μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. Σημειώνεται άλλωστε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, τον τελευταίο χρόνο στους φούρνους παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης που φτάνει το 20%, με τους καταναλωτές να περιορίζουν ακόμη και τις αγορές στο ψωμί.

«Μας βρίσκει σύμφωνους, έπρεπε μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο να έρθει νωρίτερα» σημειώνει από την πλευρά του στο CNN Greece o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδης. Στα κρεοπωλεία εξάλλου, τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης που φτάνει περί το 35%.

«Έστω κι αν αποτελεί ένα μικρό ποσοστό των αγορών, είναι ένα βοήθημα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Είναι θετικό το γεγονός θα μοιραστεί σε ολόκληρη την αγορά, σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ» προσθέτει ο κ. Κεσίδης.

Εκφράζει μάλιστα την προσδοκία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα καθώς και αν υπάρξουν τα περιθώρια να αυξηθεί το ποσοστό του.

Την Τρίτη έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συγκεκριμένη ρύθμιση την προσεχή Τρίτη.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι από το μέτρο σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ