ΧΡΗΜΑ

Επιτόκια: Αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Επιτόκια: Αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Oι αγορές περιμένουν τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, όταν και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής AP Photo

Κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%) αύξησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις των αναλυτών.

Πλέον, μετά και τη νέα αύξηση, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 3% και αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 2,5%.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις που έχουν χρέη με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Μάλιστα, αν υπολογιστούν συνολικά οι αυξήσεις από το καλοκαίρι του 2022, όταν και ξεκίνησε το «σπιράλ ανόδου» των επιτοκίων, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων έχουν ανέβει κατά έως και περισσότερα από 3.500 ευρώ το χρόνο.

Όσο για τα μελλοντικά βήματα, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο, επίσης κατά 50 μονάδες βάσης και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσει τη νομισματική πολιτική της.

H ανακοίνωση της ΕΚΤ

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, «το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω.

Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει επίσης τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης σήμερα τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη μείωση των τίτλων που διακρατεί το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP). Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με ρυθμό 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός αυτής της μείωσης θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι μερικές επανεπενδύσεις θα διενεργούνται γενικότερα σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική. Συγκεκριμένα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα κατανέμονται κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων μεταξύ των συστατικών προγραμμάτων του APP και, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων κάθε χώρας και μεταξύ των κρατών-εκδοτών και των υπερεθνικών εκδοτών. Σε ό,τι αφορά τις αγορές εταιρικών ομολόγων που διενεργεί το Ευρωσύστημα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα στρέφονται περισσότερο προς εκδότες που έχουν καλύτερες κλιματικές επιδόσεις.

Με την επιφύλαξη του στόχου της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, αυτή η προσέγγιση θα στηρίξει τη σταδιακή απεξάρτηση των εταιρικών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα από τον άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ

Πλέον οι αγορές περιμένουν τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, όταν και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής.

Η ίδια πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να παραμείνει στη «σκληρή γραμμή» και να συνεχίσει τις αυξήσει και την Άνοιξη του 2023.

«Ο πληθωρισμός από κάθε άποψη, από όποια πλευρά κι αν τον δεις, είναι πολύ υψηλός» τόνισε πρόσφατα η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει «όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε» για να επαναφέρει «εγκαίρως» τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%, που αποτελεί και στόχο της τράπεζας.

Η FED και η Τράπεζα της Αγγλίας

Την ίδια στιγμή, χθες η FED προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) για όγδοη συνεχόμενη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο φέρνοντας το επιτόκιο του δολαρίου στο εύρος 4,50-4,75%..

Αν και η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες, η FED σχεδιάζει να συνεχίσει τις αυξήσεις, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός «έχει ελαφρώς επιβραδυνθεί, όμως παραμένει υψηλός». Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 6,5% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%) αύξησε τα επιτόκια της Στερλίνας και η Τράπεζα της Αγγλίας. Πλέον διαμορφώνονται στο 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς πρόκειται για τη 10η διαδοχική αύξηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ