ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% - Η 8η φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο

ΗΠΑ: Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% - Η 8η φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο
Η Fed σχεδιάζει να συνεχίσει τις αυξήσεις, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός «έχει ελαφρώς επιβραδυνθεί, όμως παραμένει υψηλός» AP Photo / Patrick Semansky, File

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), προχώρησε την Τετάρτη (1/2) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για όγδοη συνεχόμενη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Αν και η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες, η Fed σχεδιάζει να συνεχίσει τις αυξήσεις, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός «έχει ελαφρώς επιβραδυνθεί, όμως παραμένει υψηλός».

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 6,5% σε ετήσια βάση.

Τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον σε ένα εύρος 4,50-4,75%.

«Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν μια μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής» ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Η αύξηση των επιτοκίων από την πλευρά της FED έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην Ευρώπη, καθώς αύριο (2/2) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει αντίστοιχα τα επιτόκια του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%).

Με δεδομένο όμως ότι το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ ακολουθεί πιστά τις κινήσεις της FED, οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να «αποκρυπτογραφήσουν» αν οι επόμενες αυξήσεις θα είναι αντίστοιχες ή αν -όπως έκανε σήμερα η FED- θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης από εδώ και στο εξής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ