ΧΡΗΜΑ

Με «αγκάθια» λόγω πληθωρισμού η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Με «αγκάθια» λόγω πληθωρισμού η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Οι επαγγελματίες σε ανθοπωλεία και ζαχαροπλαστεία μιλώντας στο CNN Greece δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εμπορική κίνηση τη σημερινή μέρα. INTIME

Ανθοπωλεία και ζαχαροπλαστεία έχουν σήμερα την «τιμητική» τουw, καθώς η 14η Φεβρουαρίου, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες που τζίρος τους αυξάνεται κατακόρυφα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια ωστόσο δεν αφήνουν ανεπηρέαστη ούτε τη συγκεκριμένη μέρα καθώς από την μία πλευρά οι τιμές σε λουλούδια και γλυκά είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και από την άλλη, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί και οι αγορές τους έχουν περιοριστεί.

Οι επαγγελματίες σε ανθοπωλεία και ζαχαροπλαστεία δηλώνουν πάντως συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εμπορική κίνηση τη σημερινή μέρα.

Ακριβότερα φέτος τα λουλούδια

Η 14η Φεβρουαρίου για τα ανθοπωλεία, μαζί με τη γιορτή της μητέρας και τα Χριστούγεννα, αποτελούν τις μέρες κατά τις οποίες καταγράφουν τον σημαντικότερο τζίρο του έτους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών, Μάριος Βαλλιάνος μιλώντας στο CNN Greece, επισημαίνει πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά, εκτιμά ωστόσο πως η διάθεση της σημερινής μέρας θα παρακινήσει όσους και τα προηγούμενα χρόνια επισκέπτονταν τα ανθοπωλεία να αγοράσουν και φέτος έστω και κάτι συμβολικό.

Ενέργεια, μεταφορικά και το κόστος των λιπασμάτων έχουν ανεβάσει τις τιμές των λουλουδιών -όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στα αγροτικά προϊόντα - με την αύξηση σε σχέση με πέρσι να φτάνει μεσοσταθμικά το 15%.

Πιο «αλμυρές» τούρτες και σοκολατάκια

Στα ζαχαροπλαστεία οι προετοιμασίες τις προηγούμενες μέρες ήταν πυρετώδεις με τους επαγγελματίες να παρασκευάζουν τούρτες, πάστες και σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς για τη σημερινή μέρα.

Την περίοδο της πανδημίας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, Ιωάννης Γλύκος στο CNN Greece, τα ζαχαροπλαστεία είχαν γεμίσει καθώς λόγω της περιοριστικών μέτρων στην εστίαση όσοι θέλησαν να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αγόρασαν τούρτες και γλυκά για το σπίτι. Φέτος ωστόσο είναι μία διαφορετική χρονιά, με τους καταναλωτές από την μία πλευρά να πιέζονται από την ακρίβεια και από την άλλη να διαθέτουν πολλές επιλογές εάν επιθυμούν να «γιορτάσουν» τη συγκεκριμένη μέρα.

Η αύξηση τους κόστους ενέργειας και των τιμών των πρώτων υλών έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις στα γλυκά κατά 10% μεσοσταθμικά συγκριτικά με πέρσι, με τον κ. Γλύκο να επισημαίνει ωστόσο πως οι ανατιμήσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια του 2022 και πως οι τιμές δεν έχουν ανέβει περαιτέρω τους τελευταίους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ