ΧΡΗΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση - Μέχρι τις 3 η προθεσμία

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση - Μέχρι τις 3 η προθεσμία
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Χωρίς νέα παράταση θα εκπνεύσει σήμερα η προθεσμία της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 31/8 λογιστές και πολίτες δεν θα μπορούν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους, με εξαίρεση τις διορθωτικές και τους πληγέντες των πυρκαγιών. 

Όσοι πολίτες δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες και «ξεχάσουν» να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και με ανάλογες προσαυξήσεις στον φόρο που τους έχει καταλογισθεί.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες απο 6.265.316 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παράταση έλαβε η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, αποκλειστικά και μόνο για τους πληγέντες από πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Άρθρο 1

Παράταση για ανακεφαλαιωτικούς πίνακες, δήλωση Φ.Π.Α., τελών χαρτοσήμου και λοιπών έμμεσων φόρων για τους υποκείμενους συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων.

1. Παρατείνεται μέχρι και την 29/9/2023 η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 26.8.2023 για υποκείμενους που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας:

α) στο Δήμο Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
β) στη Δημοτική Ενότητα Σώστου του Δήμου Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,
γ) στις Δημοτικές Κοινότητες Διαλεκτού, Αβραμυλιάς και Νέου Ξεριά, της Δημοτικής Ενότητας Χρυσούπολης, του Δήμου Νέστου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
δ) στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης, του Δήμου Χαλκιδαίων, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
ε) στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Κοσμά, της Δημοτικής Ενότητας Ορεινού, του Δήμου Νέστου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,
στ) στο Δήμο Φυλής, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
ζ) στις Δημοτικές Κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων, της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής, του Δήμου Κομοτηνής, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

2. Παρατείνονται μέχρι και την 29/9/2023 για τους υποκειμένους της παρ. 1 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 31.8.2023 και η προθεσμία καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από αυτές μέχρι και 29/9/2023. Η ιδία ημερομηνία (29/9/2023) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

3. Παρατείνεται μέχρι και την 29/9/2023 για τους υποκειμένους της παρ. 1 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και απόδοσης των τελών χαρτοσήμου και των λοιπών εμμέσων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων που έχουν καταληκτική ημερομηνία από 19/8/2023 έως την 31/8/2023.

4. Οι ανωτέρω δηλώσεις καθώς και οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών υποβάλλονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

  • Άρθρο 2

Παράταση για δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων

1. Οι αρχικές δηλώσεις απόδοσης:

α) παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και
β) παρακρατούμενου φόρου των διατάξεων του άρθρου 64 και των περ. α' και γ' της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013,6 που έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Αυγούστου 2023 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και την 29/9/2023 για τους υπόχρεους υποβολής που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις περιοχές της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας.

2. Οι ανωτέρω δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

  • Άρθρο 3

Παράταση υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων

Οι δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις περιοχές της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, για την απόδοση φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων, που έχουν καταληκτική ημερομηνία από την 19/08/2023 υποβάλλονται εμπρόθεσμα, σε έντυπη μορφή είτε μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», είτε με τη διαδικασία που καθορίζεται στην υπό στοιχεία Α. 1137/2020 (Β' 2423) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως ισχύει μετά την Α. 1054/2022 (Β΄2154) απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ, μέχρι και την 29/9/2023

Πώς θα πληρώσετε τον φόρο εισοδήματος

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

  • Εφάπαξ καταβολή: Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  • Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση" δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ