ΧΡΗΜΑ

Ραντεβού με την εφορία: Τι πρέπει να πληρώσετε έως το τέλος Αυγούστου

Ραντεβού με την εφορία: Τι πρέπει να πληρώσετε έως το τέλος Αυγούστου
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έξι συν μία φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να διευθετήσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου οι φορολογούμενοι για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με «ραβασάκια», πρόστιμα και μελλοντικά προβλήματα με την Εφορία.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης 31 Αυγούστου εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η πληρωμή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, η προθεσμία για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, οι εκκρεμότητες για τις ασφαλιστικές εισφορές, η εξόφληση του ΦΠΑ, για όσους δεν κατέβαλαν το σύνολο του φόρου, ενώ οι υπόχρεοι δεν θα πρέπει να ξεχάσουν την δήλωση μισθωτηρίων συμβολαίων και όσοι δικαιούνται εξαίρεση θα πρέπει να υποβάλουν την ένσταση για το Τέλος Επιτηδεύματος.

Ωστόσο, σημειώνεται πως παράταση των προθεσμιών των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές αποφάσισαν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

  • Φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες απο 6.145.210 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δηλώσεων ένας στους δύο φορολογούμενους έχει μηδενικό εκκαθαριστικό. Επίσης οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, κάτι που σημαίνει ότι το χέρι στην τσέπη θα βάλει ένας στους τρεις.

  • ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 31/8 θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλονται: την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και η τελευταία την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

  • Ασφαλιστικές εισφορές

Η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και εφόσον κατά τη μηνιαία επεξεργασία των ασφαλιστικών στοιχείων και των πληρωμών εντοπισθούν οφειλόμενες εισφορές του προηγούμενου ειδοποιητηρίου, τότε και αυτές αποτυπώνονται στο τρέχον ειδοποιητήριο ως «Ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται με μήνυμα επί του ειδοποιητηρίου ότι η μη εξόφληση των συγκεκριμένων εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωσή τους στο ΚΕΑΟ. Διευκρινίζεται πως οι «Ληξιπρόθεσμες Οφειλές» εξοφλούνται κατά προτεραιότητα και εφόσον δεν εξοφληθούν έως την έναρξη της μηνιαίας διαδικασίας έκδοσης ειδοποιητηρίων, βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ στις αρχές του 3ου δεκαημέρου με παράλληλη ανάρτηση Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής (ΠΒΟ) στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών.

  • Φόρος εισοδήματος

Χρεωστικό είναι το 35,8% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί φέτος, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Σημειώνεται πως η δόση θα είναι διπλή για όσους είχαν υποβάλει από τον προηγούμενο μήνα τη φορολογική τους δήλωση και δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου.

Διευκρινίζεται πως οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί για το φορολογικό έτος χρήσης 2022

  1. Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει καταβληθεί έως τις 31/7/2023 και την όγδοοη έως τις 29/2/2024
  2. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%
  3. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους

Παράλληλα, σημειώνεται πως η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  • ΦΠΑ

Μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα ή το τρίμηνο αναφοράς, υποβάλλονται εμπρόθεσμα οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, για τα πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ’ ή Β΄ κατηγορίας και αντίστοιχα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα θα πρέπει να εξοφληθεί το ποσό του ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που ο υπόχρεος έχει επιλέξει να πληρώσει με δύο ισόποσες δόσεις τη δήλωση ΦΠΑ, αυτό γίνεται με την προϋπόθεση πως το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ και έχει επιλέξει το «ΝΑΙ» στον κωδικό 523.

Σημειώνεται πως το ποσό της δεύτερης δόσεης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης (Ν. 4254/14).

  • Δηλώσεις μισθωτηρίων

Έως τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022, καθώς εκπνέει και η νεότερη παράταση που έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.

Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

  • Ενστάσεις για το Τέλος Επιτηδεύματος

Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την πληρωμή του Τέλους Επιτηδεύματος έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022, δεν έλαβαν από την ΑΑΔΕ το ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο θα ενημερωνόντουσαν ότι απαλλάσσονται φέτος από την πληρωμή του τέλους, αρκεί να κάνουν εμπρόθεσμη ένσταση.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση, συμπληρώνοντας το σχετικό ηλεκτρονικό έγγραφο στην «ΕΡΓΑΝΗ» και στη συνέχεια οι ενστάσεις θα εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή, που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων.

Διευκρινίζεται πως όσον αφορά στην απαλλαγή/μείωση τέλους επιτηδεύματος φορολογικού έτους 2022 καλλιτεχνών και χειροτεχνών, εκείνοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 31/12/2023, μετά την απόφαση για τη διαδικασία μείωσης ή και μηδενισμού για αυτοαπασχολούμενους στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στήριξης των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος δεν χορηγείται:

i) εάν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (ΦΕ) για κάθε ένα από τα φορολογικά έτη εφαρμογής του καθεστώτος και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31.12.2023 για την απαλλαγή του φορολογικού έτους 2022, μέχρι 31.12.2024 για την απαλλαγή φορολογικού έτους 2023 και μέχρι 31.12.2025 για την απαλλαγή φορολογικού έτους 2024,

ii) εάν δεν έχει υποβληθεί, υπεύθυνη δήλωση από το δικαιούχο σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που ο δικαιούχος έχει λάβει - σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης - βάσει του Καν. 1407/2013 ή άλλων κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και κατά το τρέχον οικονομικό έτος (άρθρου 6, παρ. 1 του Καν. 1407/2013).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ